Vycházejí zapomenuté poklady Davida Stypky. Videoklip "Svítalo" uvádí album "Tula" nahrané před sedmnácti lety

18.09.2024 12:02 - Josef Martínek | foto: Radek Drbohlav

Ani tři roky po zveřejnění poslední, již posmrtně vydané studiovky "Dýchej" Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez neustává zájem o zpěvákovu tvorbu. Hlad po jeho dalších písních možná na čas ukojí právě digitálně vydané album "Tula", které písničkář z Dobré u Frýdku-Místku nahrál se skupinou Najzar v roce 2007. Nezaznamenalo však tehdy žádný významný ohlas (nicméně recenze na musicserveru vyšla) a znát ho dosud zřejmě mohlo jen pár majitelů fyzických cédéček hlavně z jeho regionu.

Pro posluchače, kteří Stypku objevili až díky repertoáru s Bandjeez, jde tedy o dosud neslyšený materiál, který tisková zpráva označuje za "zapomenuté poklady". Že si tato hudba zaslouží pozornost, přitom naznačují už jména tehdejších patronů a kmotrů ze křtu - Radka Pastrňáka a Richarda Kroczka mladšího z Buty - a také Borise Carloffa, který se tenkrát zhostil masteringu.

David Stypka & Najzar - Tula
© Radim Malinic
Singlově k poslechu celé desky láká píseň "Svítalo", která se zabývá dnes tolik skloňovaným tématem duševního zdraví. "Vybrali jsme ji i proto, že v současné hektické době se stále více lidí, a to i velice mladých, dostává do depresí, úzkostí, prostě psychických problémů," říká Davidova matka Marie Stypková.

Fanoušci Stypkův charakteristický rukopis jistě poznají, a to navzdory rockovému, produkčně a aranžérsky ještě tolik neuchopenému kabátku. Dynamickému songu kraluje zpěvákův nepřeslechnutelný hlas, který zde oproti pozdější tvorbě vyznívá dost syrově.

Povedený tematický videoklip natočil brněnský kameraman Honza Král v areálu psychiatrické léčebny na zámku v Paskově. "Nejen interiér zámku, ale i přilehlý park nás naprosto uchvátily. David tady vlastně hraje roli Saracéna, což byli ve středověku jacísi dozorci pořádku. Jako by dohlížel na ty, co jsou na tom špatně," shrnula Stypková, která přišla s tímto vizuálním námětem.

Album "Tula", nově dostupné na streamovacích platformách, obsahuje těchto jedenáct skladeb: Abú Jabí, Osudová, Bůh bo, Víří vodou, Svítalo, Jonáš, Námořnická, Jen aby, Uražený, Bláto, V sadu hoří.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY