Ions se kvůli natáčení živé verze skladby "Birds of Reminiscence" zavřeli na chatu uprostřed Tater

14.09.2024 10:17 - Jiří V. Matýsek | foto: František Novotný

Pod názvem Ions se skrývá kapelní projekt Jakuba Tirča, oceňovaného slovenského kytaristy žijícího v Praze. Už na jeho prvním EP "Introspection" se objevil zpěvák vystupující pod jménem Shorty Lago a od tohoto setkání byl jen krůček k Ions. Ti debutovali v roce 2019, druhá deska "Counterintuitive" vyšla loni a odnesla si ocenění za album roku v kategorii Hard & Heavy v cenách Radio_Head Awards slovenského Radia FM. Nyní nahrávka vychází znovu u amerického labelu Willowtip Records konečně v podobě, jakou si zaslouží - na dvojvinylu ve třech různých barevných variantách.

Při této příležitosti kapela vyslala do světa ukázku ze své live session. Už od začátku chtěli muzikanti natáčet v typicky nemetalovém prostředí - ostatně, odráží to i přístup formace samotné, jež se sice opírá o prog-metal, ale v její hudbě lze slyšet vlivy alternativy nebo post-rocku.

Volbu neobvyklého prostředí si pochvaluje leader Tirčo takto: "A keď sa naskytla možnosť využiť chatu v Nízkych Tatrách, vedeli sme, že to bude perfektné spojenie s náladou tejto skladby a zároveň to dá znovuvydanému albumu druhý dych!"

Kompozice "Birds of Reminiscence" dostala na živém záznamu drobně odlišný kabátek. Na albu totiž zní part trubky Paola Raineriho, tady jej svým vokálem nahradila zpěvačka Nina Tarasovičová, jež tak rozšířila svůj už tak výrazný příspěvek k více než osmiminutové písni. V té úvodní melancholicky křehkou náladu smete vlna pečlivě vysoustružených kytarových melodií a komplikované rytmiky. Propracovanost jednotlivých partů se tu skvěle doplňuje s uživatelskou přístupností. Skladba na své dlouhé ploše neztrácí na melodičnosti a posluchače do svého světa vtahuje velmi snadno - nezahltí jej přitom na odiv dávanou technikou.

Ions se současně vydávají na podporu aktuálního oceňovaného alba na podzimní turné, které odstartuje počátkem října na prestižním festivalu ProgPower Europe v nizozemském Baarlo. Nevynechají však ani několik polských, českých i slovenských měst. Detailní informace o koncertech nadejte na profilech kapely na sociálních sítích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY