Chemické sloučeniny všeho druhu na jednom disku

23.09.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

The Chemical Brothers pro letošek nachystali společně s kapelou The Flaming Lips novinkový singl "The Golden Path", který razí cestu hitovému výběru, jenž dostal strohý název "Singles 93-03". Více informací o této kompilaci hledejte v naší dnešní recenzi.
7/10

The Chemical Brothers - Singles 93-03

Skladby: Song To The Siren, Chemical Beats, Leave Home, Setting Sun, Block Rockin' Beats, The Private Psychadelic Real, Hey Boy Hey Girl, Let Forever Be, Out Of Control, Star Guitar, The Test, Get Yourself High, The Golden Path
Celkový čas: 71:15
Vydavatel: EMI
The Chemical Brothers jako svůj šestý kulatý disk (pokud bude započítána i mixovaná kompilace "Brothers Gonna Go Work It Out" / 1996) vydávají výběr toho nejlepšího pod zcela jasně zavádějícím názvem "Singles 93-03". Tom Rowlands a Edward Simons na svém kompilátu hitových tref představují pouze to nej, pro své fanoušky však nachystali dvojnásobnou porci, pokud budete dostatečně brzo v obchodech, můžete si zakoupit limitovanou dvojCD verzi. Na druhém disku výsledkem hlasování fanoušků naleznete b-strany singlů, remixy a něco málo rarit. A do třetice všeho dobrého je tu i klipové DVD, které vychází souběžně. K nám se na recenzi dostalo pouze běžné jednodiskové vydání, které představuje jakési "best of" ze všech čtyř řadových alb plus dvě novinky v úplném závěru, jednou z nich je společný singl s The Flaming Lips "The Golden Path".

Ze všech osmnácti singlů, které The Chemical Brothers za svou desetiletou existenci vydali, se na výběrovku vešlo jen dvanáct kousků, pokud započítáme i aktuální singlík, proto považuji název jaksi za zavádějící. Z prvních tří studiových alb zde hledejte ukázky o počtu třech kusů, poslední studiový zásek "Come With Us" dostal prostor jen o dvou položkách. Předpokládám, že to má za následek docela nízký prodej desky oproti předcházející našlápnuté "Surrender" (1999). "Singles 93-03" je poskládáno z původních verzí, které našly místo na albech, což bych též viděl jako malou vadu na kráse, možná by se tak na disk vešlo více kousků, ale i tak nebylo využito skoro devět minut z maximální kapacity cédéčka.

Chemicals debutovali deskou "Exit Planet Dust" (1995) a její singlové počiny "Song To The Siren", "Chemical Beats" a hlavně "Leave Home" jasně ukázaly rukopis této dvojice. Jejich zvukový experiment a chemické postupy tvorby skladeb dokonale rozjely zájem o tuto partu, která důkladně vyšlapávala cestičku úspěchu mnoha remixy. Albová dvojka "Dig Your Own Hole" (1997) jednoznačně navázala na úspěch debutu. "Block Rockin' Beats" a devítiminutový zvukově pestrý opus "The Private Psychadelic Reel" nezklamaly. Na této desce Tom a Edward poprvé natočili vokálně laděný hit, a to s polovičkou bratrské dvojice z Oasis. Noel Gallagher si snad i s radostí zapěl v "Setting Sun", ta otevřela možnost vydat se v hudebním rašení Chemiků někam jinam. Vrcholem tvorby je komerčně velmi úspěšné album "Surrender", kterému cestu do hitparád dokonale připravila hitová trefa do černého "Hey Boy Hey Girl". Neméně úspěšným počinem byla druhá spolupráce s Noelem "Let Forever Be" nebo společné dílko s Bernardem Sumnerem z New Order "Out Of Control". Chemicals si posléze spolupráci přímo s New Order zopakovali na soundtracku k filmu "24 Hour Party People", kde se spolupodíleli na singlu "Here To Stay". Poslední studiová deska "Come With Us" spatřila světlo světa v minulém roce. Z tohoto počinu zde místo dostaly pouze skladby "Star Guitar" a "The Test" s hostujícím Richardem Ashcroftem (ex The Verve).

"Singles 93-03" mají v závěru nachystané dvě novinky. První z nich, "Get Yourself High", vznikla ve spolupráci s kanadským raperem K-OSem a připadá mi ze všech chemicky laděných spoluprací nejslabší. Singl "The Golden Path" byl natočen s partou The Flaming Lips a je to taková svěže znějící roztančená popovka, která má šance stát se hitem.

The Chemical Brothers tímto výběrem uzavírají jednu z kapitol své kariéry, oslavují desáté výročí od založení a vy můžete být u toho. "Singles 93-03" ve svém důsledku není vyloženě špatné, ukazuje um tohoto dua, škoda jen, že na některé singly se prostě nedostalo. Je to klasický trhák na předvánoční trh, který nezklame. Přeci jen, Chemicals nejsou jen o tom, aby na vás tančící kostlivci křičeli "Hey Boy Hey Girl"!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY