Oslavy třiceti let Clarinet Factory vrcholí

06.09.2024 13:26 - Tisková zpráva | foto: Katarína Orešanská

Když se slaví třicet let (nejen) na hudební scéně, sluší a patří se to pojmout se vší parádou. A v případě letos jubilující mezinárodně renomované čtveřice Clarinet Factory je těch parád hned několik.

Vše začalo už na jaře hudebně i vizuálně výjimečným 2LP "Towers". Léto patřilo coververzím skladeb "Kapej sůl" a "Hoří pole lán", kterých se s kreativitou sobě vlastní zhostily kapely Dunaj, resp. Zrní. V pátek 6. září se pak se svým narozeninovým příspěvkem v podobě skladby "L’amour en mai 1968" přidají i Tata Bojs. A hned ve středu 11. září formace oslaví jubileum (a pokřtí letošní albovou novinku) společně s fanoušky a hosty, mezi nimiž nebudou chybět Barbora Poláková či Beata Hlavenková, speciálním koncertem ve velkém sále Městské knihovny v Praze.

"Jelikož půjde o unikum, přípravy na koncert a křest v Městské knihovně intenzivně probíhají již několik měsíců. Za prvé provedeme premiéry skladeb z alba 'Towers', vlastně zazní většina z nich. A jelikož desku zdobí kromě stálého hosta Milana Cimfeho i speciální hosté Beata Hlavenková a Daniel Šoltis, zahrajeme spoustu muziky také společně s nimi. Aby toho nebylo málo, přijedou i legendární Dunaj, na nichž jsme mj. vyrůstali v devadesátkách, a společně si zahrajeme dvě písně - jednu naši, jednu jejich. Dalším vzácným hostem pak bude Barbora Poláková, jíž jsme účinkovali na jejím posledním albu 'ON/OFF', a naše společná píseň 'Všechno' 11. září zazní, dle slov Báry, vůbec poprvé veřejně, navíc v doprovodu Filipa Jelínka, který píseň aranžoval," láká na koncert kapelník Clarinet Factory Jindřich Pavliš.

Jak je u nich zvykem, koncertní křest alba "Towers", který doprovodí vizualizace dlouholetého spolupracovníka souboru Jindřicha Trapla z Xlabu, slibuje kromě výše zmíněného mnohavrstevnatý zážitek napříč hudebními žánry. Dle Pavlišových slov se mimo jiné můžeme těšit na "údernější instrumentálky podpořené elektronikou a bicími, zpěv Vojty Nýdla, Báry Polákové a nové akvizice Dunaje Jany Vébrové, ale i na intimní až filmově laděnou hudbu, ve které necháme prostor pro improvizaci nejen klarinetům".

Mnohovrstevnatost a nesvázanost obvyklými konvencemi, jež jsou pro Clarinet Factory charakteristické už od úplných začátků, je kromě jejich studiového i koncertního hraní přítomna i v narozeninových předělávkách jejich písní. Ať už jde o Dunaj, Zrní nebo Tata Bojs, vždy se jedná o naprostý originál, který je dost možná něčím víc, než jen obyčejnou coververzí.

"Všechny tři písně zní, jako kdyby si je kapely napsaly samy, my do ničeho nemluvili, ničeho se neúčastnili a jen se těšili na výsledek," komentuje to Pavliš a k celému konceptu dodává: "Samotný nápad vznikl naprosto spontánně cca před rokem a půl a osobně jsem si myslel, že to neprojde. Nakonec ale máme tři krásné písně, které si kapely samy vybraly a do nichž Dunaj, Zrní i Tata Bojs vtiskli sebe samé, a vytvořili tak vlastně úplně nový příběh."

Více detailů k narozeninovým coververzím i křtu letošní albové novinky, který proběhne už ve středu 11. září ve velkém sále Městské knihovny v Praze, najdete na Facebooku a Instagramu Clarinet Factory. Vstupenky na koncert pořídíte zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY