Markéta Irglová a Marcell v novince experimentují. "Není to lehké", ale daří se jim to náramně

23.08.2024 17:00 - Jan Trávníček | foto: Baldur Kristjánsson

Odvaha. Čistota. Křehkost. To jsou slova, která společné dílo Markéty Irglové a Marcella vystihují nejvíce. Rodačka z Valašského Meziříčí ke svému novému počinu dodává: "Tato píseň byla napsána pro český film 'Útěk' ve spolupráci s Marcellem, skladatelem, muzikantem a zpěvákem působícím v Praze. Požádala jsem jej o spolupráci poté, co nás seznámil společný kamarád Jan P. Muchow.

Jeho hudbu a projev mi doporučoval i můj tatínek po zhlédnutí Marcellova koncertu v rodném Valmezu. A oprávněně. Marcell je nejenom talentovaný a šikovný muzikant, ale i ryzí člověk se srdcem na správném místě. Při mém pátrání po vhodném mužském hlase pro tuto filmovou píseň všechno nějak směřovalo k tomu, abychom se s Marcellem potkali a něco společného vytvořili. O výsledek se teď s vámi můžeme podělit a píseň vyslat do světa ještě před podzimní premiérou filmu. Příležitosti psát hudbu pro film si moc vážím, stejně jako spolupráce s Marcellem i režisérem Davidem Laňkou. Ten nám k písni navíc vytvořil klip, a to kombinací sekvencí z filmu a záběrů mých i Marcellových."

Odvahu zpívat česky donedávna oba umělci neměli. Nebo možná neměli ani ty ambice. V obou případech se však s dalšími a dalšími zveřejněnými skladbami ukazuje, že oba mohou naplno fungovat jak v angličtině, tak ve své mateřštině. A jejich duet to potvrzuje. Čistota zde symbolizuje jednoduchost. Klavír a pár samplů v podání Markéty doplňují bicí a perkuse jejího manžela a islandského producenta Sturly Mia Thorissona, v jehož studiu se píseň natáčela.

Křehkost lze vycítit jak z textu, v němž se slovy zbytečně neplýtvá, tak z výsledné skladby, jíž hitové parametry záměrně chybí - a je to tak správně. Místo toho se drží stále výraznějšího zvukového trendu, kdy vokály z folkové nahrávky neční tak dominantně, jako bývá zvykem v mainstreamu, ale občas se i trochu schovají do pozadí a nechají vyniknout ostatní prvky této kouzelné mozaiky. Ta svou zmíněnou křehkostí připomíná domek z karet. Stačí jen vánek a rozsypala by se. O to víc je krásnější.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY