Globsec Music Fest zahájí na pražské Štvanici bezpečnostní konferenci

22.08.2024 17:53 - Tisková zpráva | foto: Petr Čejka / musicserver.cz

Na konci srpna bude Praha poprvé v historii hostit Globsec Forum, jedno z významných mezinárodních setkání pro debaty o bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě. Přípravný výbor pražského Globsec Fora přidal ke třem konferenčním dnům i jednu neformální akci zdarma, která poprvé v historii Globsec otevře konferenci široké veřejnosti a přenese ji ven z konferenčního sálu.

"Chceme, aby Praha voněla Globsecem a Globsec voněl Prahou," říká Michael Žantovský, člen přípravného výboru a garant Globsec Music Festu. Česká republika má podle přípravného výboru Globsec Fora unikátní příležitost hostit tuto každoroční názorovou výměnu za účasti vrcholných představitelů a veřejných osobností z mnoha evropských i mimoevropských zemí také příští rok. Organizátoři proto přicházejí s novými formáty, které mají přiblížit expertní debaty o bezpečnostních výzvách širší veřejnosti.

Globsec Music Fest na pražské Štvanici otevře třídenní konferenci 29. srpna 2024 v 17 hodin. Se svojí poctou Bobu Dylanovi vystoupí skupina Mr. Everest s Jankem Ledeckým a také stálice české hudební scény Aneta Langerová. Chybět nebudou ani letošní držitelé ceny Anděl November 2nd (na snímku). Podle kritiků je jejich nová tvorba posouvá k rockovějšímu, bluesově agresivnímu zvuku s vlivy soulu a elektroniky. Třešničkou na dortu pak bude vystoupení Velvet Underground Revival, evokující písněmi Lou Reeda hudební atmosféru disentu a prvních polistopadových měsíců. Návštěvníci se budou moci zúčastnit také natáčení speciálního podcastu z cyklu "Paměti národa", které povedou Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Moderátor Michael Žantovský, bývalý senátor a velvyslanec v USA, pozve mezi vystoupeními jednotlivých kapel na štvanické pódium významné aktéry pražské bezpečnostní konference v čele se zakladatelem a prezidentem Globsec Róbertem Vassem. Ten okomentoval záměr neformálního hudebního doprovodu konference slovy: "Cokoliv, co dokáže přiblížit obsah našich debat široké veřejnosti, je nesporným přínosem pro aktivity Globsec. Žijeme totiž v době, kdy se po nejdelším období míru v dějinách utváří nová, podstatně méně stabilní globální realita. Evropa pociťuje nutnost promýšlet nové bezpečnostní strategie. Moc se těším, jak se nám podaří toto poselství předat na Globsec Music Festu."

Koncert ve spolupráci s konferencí Globsec organizuje tým festivalu United Islands of Prague. Producent akce David Gaydečka k tomu uvedl: "United Islands se od svého vzniku soustředí na rozmanitost aktuální evropské hudební scény. Letos jsme si na festivalu připomněli dvacet let od vstupu Česka do Evropské unie a věřím, že jsme položili základ nové tradici, která se koncentruje na 1. květen. V minulosti jsme pořádali koncerty pro Kyjev, pro Ukrajinu, vítali jsme v Praze americký konvoj. Bezpečnost našeho regionu nám není lhostejná, a proto je nám ctí, že můžeme přispět organizací a pozváním hudebního publika na zmíněný Globsec Music Fest. Stavte se za námi ve čtvrtek 29. srpna na jednom z pražských ostrovů, na Štvanici."

Akci v roli generálního partnera podpořila společnost BigBoard. Generální ředitel Richard Fuxa k tomu uvedl: "Rádi podporujeme nové významné akce a konference Globsec mezi ně bezesporu patří. Jsme hrdí i na to, že jako generální partner můžeme podpořit Globsec Music Fest, kde vystoupí Aneta Langerová a Janek Ledecký."

Vstup na festival je zdarma. Další informace najdete také na webu akce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY