Spirituál kvartet vydává debutové eponymní album

16.08.2024 14:15 - Milan Menčík | foto: Petr Kozlík

Spirituál kvintet už sice před několika lety ukončil svou činnost, jeho písně však žijí dál. A to třeba i díky pokračovatelům, kteří si pozměnili název na Spirituál kvartet a z poslední sestavy kvintetu se k nim připojila dvojice Jiří Holoubek a Veronika Součková.

U Jiřího Holoubka však není slovo připojit to pravé, právě on inicioval vznik tohoto seskupení. Nyní - po dvou letech intenzivní práce - vysílá kvarteto do světa debutové eponymní CD, které vydává Good Day Records.

"Vzhledem k tomu, že nespatřujeme příliš velký smysl v natáčení už mnohokrát - a skvěle - nahraných písniček, zvolili jsme cestu skladeb, které nikdy nebyly součástí repertoáru Spirituál kvintetu. To koresponduje i s naším celkovým přístupem k návaznosti na legendárního předchůdce tak, jak se k ní kloníme i na našich koncertech. Na každém tedy zazní řada hudebních ohlédnutí prostřednictvím písniček kvintetu, ale náš nový repertoár tvoří i při koncertech lehce nadpoloviční většinu," podotkl v tiskové zprávě k působení kapely Holoubek.

Tahle formace si totiž hledá vlastní zvuk i pojetí, i když inspirace je zde samozřejmě patrná. Třináctka nových písní obsahuje ryze autorské kousky Zbyňka Bureše a Jiřího Holoubka, klasické spirituály v angličtině i češtině, slavnou píseň Jacquese Brela "La chanson des vieux amants" ve francouzštině nebo novými českými texty opatřené skladby Joan Baez či Tima O' Briana.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY