Letní kapela pěje v singlu "Venkov" ódu na prázdninovou pohodičku. Bohužel vynucenou

23.08.2024 13:16 - Jiří V. Matýsek | foto: Petr Čejka / musiscerver.cz

Letní kapela, aktuálně nejvýraznější projekt muzikanta a výtvarníka Jaromíra Švejdíka, připravila na podzim svou druhou desku nazvanou "Jako pes". Po skladbě "Problém", která vyšla příznačně na začátku astronomického léta, nyní s blížícím se koncem prázdnin představuje další singl "Venkov". A ten oproti kafkovskému "Problému" nemůže být odlišnější.

Pohodová písnička je totiž lehkou ódou na letní nicnedělání. "Tenhle venkov má něco do sebe," zpívá Švejdík a až užasle vyjmenovává všechny ty benefity venkovského azylu: "Za okny zahrada, louka a les / Ptáci zpívají, psi štěkají / V dálce zvony zvoní". Jenže celé to má poněkud trpkou příchuť. Tohle nebude pohodová dovolená, ale útěk od rozbitého vztahu. "Než přijde tma / Černá a zlá / Do města ti zavolám / Jak se máš a co děláš // A ticho odpoví / Ať se nestarám / A zůstanu / Tam kde jsem a nepátrám," nachází vypravěč odpověď v mrtvém telefonním sluchátku.

Pozitivní a prosluněné se tu v přirozené básnické zkratce potkává se smutnými aspekty života. Text si skvěle rozumí s houpavým doprovodem zkušených muzikantů, pojetí skladby podtrhuje až dovolenkovou atmosféru, neustále přítomný zůstává jakýsi vnitřní smutek. Velmi povedená věc.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY