Heilung se s hudbou z úsvitu věků vydávají na turné, hlavní zastávkou bude festival Battlefield Rituals na trutnovském Bojišti

16.08.2024 10:47 - Tisková zpráva | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Hudba z úsvitu věků civilizace, úspěšné dánsko-německo-norské uskupení Heilung se vydává na tour nazvané "Dreki Ferdhast" a jeho hlavní zastávkou bude trutnovské Bojiště, kde pod širým zářijovým nebem proběhne jednodenní festival Battlefield Rituals. Akce vypukne 7. září.

Umocnění historie a schopnost propojit moderní společnost se základy počátků lidstva prostřednictvím hudby, to je umění, které Heilung mistrovsky ovládají. Od jejich vzniku v roce 2015 vytváří toto uskupení enigmatické rituály s jedinečným a mystickým zvukem.

Skupina, která se vyhýbá všem konvenčním žánrovým škatulkám, zaujala již vydáním své první dlouhohrající desky "Ofnir". Její nekonvenční přístup k tvorbě hudby, ke které používá vše od autentických, archaických a na první pohled prostých nástrojů až po lidské kosti a hrdelní zpěv, vytváří podmanivé kompozice, které mají k primitivnosti daleko. Producent a zakládající člen Christopher Juul do hudby vkládá jemné elektronické prvky, které pozvedají hudební atmosféru a poskytují hlubší a vrstevnatější zvukovou krajinu. Skladby formace jsou plné kontrastů - drsných a starých až animálních skřeků, i melodických, silných a podmanivých pasáží, jimž dominuje hlas norské hudební šamanky Marii Franz.

Speciálním hostem bude Zeal & Ardor. Unikátní projekt, který začal tím, že švýcarsko-americký hudebník Manuel Gagneux požádal uživatele 4chanu o návrhy rozdílných hudebních stylů, které by měl zkombinovat dohromady. Odpovědí bylo smíchání black metalu se starými americkými spirituály. Původně jednorázový spontánní projekt se přerodil v aktuálně tři dlouhohrající alba, čtvrté je na cestě.

Večer doplní i další zvučná jména: Borknagar, Deloraine a Kalle.

Norští Borknagar přivezou svou nenapodobitelnou hudební estetikou divoké severské přírody v progresivní směsici black a folk metalu. Na Bojišti představí své monumentální dvanácté studiové album "Fall", které navazuje na uznávanou desku "True North" z roku 2019.

Večer rozproudí také talentovaní čeští bardi Deloraine, osmičlenná fantasy paganfolková kapela z České republiky, jejíž živá vystoupení jsou plná pohanských tanců, tajemných rituálů a nekonečného proudu energie.

Na Rituálech na Bojišti nebudou chybět ani čeští alternativní Kalle. Večer obohatí o své "písně zpod temného mechu" z jejich třetího studiového alba, které je zatím tím nejtemnějším, co tato dvojice - tvořená zpěvačkou Veronikou Zemanovou a kytaristou Davidem Zemanem - napsala. O této táborské kapele se říká, že má severskou duši.

Denní program rituálů na Bojišti nebude o nic méně pestrý. Těšit se můžete například na rituální ohně, lukostřelbu, hod sekyrou, recitování poezie, přednášky o zbraních nebo stolní hry. Chybět nebudou ani workshopy o výrobě hudebních nástrojů, kožedělnictví i tetování.

Část vstupného jde na obnovu divočiny a ochranu přírody.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY