Při venkovských "Hasičích" od Wohnoutů vás chytne pořádná žízeň

18.08.2024 19:18 - Hana Bukáčková | foto: Michal Skořepa

Wohnout přicházejí s novou tvorbou. Po "Nevěstě" své příznivce chtějí potěšit songem "Hasiči", takovou letní pohodovkou s low-costovým klipem. Dalo by se říci, že se jedná o další "Svaz českých bohémů", ale v chudším a méně povedeném provedení, popisujícím náš národ milovníků hořkého moku.

"Text písně vypadá, že je o hasičích, ale pravý úmysl je vepsán někde mezi řádky. Hasičem se totiž stává každý, kdo se pustí v letním parnu do hašení slunce pomocí lokometu, což je obrácený půllitr či lahev studeného piva směrem ke žhnoucí kouli. Když jsme s Michalem měli jeden pružný telefonický brainstorming nad klipem, já v metru, on doma, napadlo nás ztvárnění slunce a ohně tímto netradičním způsobem. A tak nějak hodně nízkorozpočtově jsme to chtěli pojmout, protože sama píseň je taková lehká, letní, nehluboká," komentuje v tiskovce Honza Homola.

Tím Michalem je myšlen Skořepa, který se ujal režie. Jedná se už o jeho desátou spolupráci s kapelou. Natáčelo se v Kozojedech, místo speciálních efektů skupina použila lidovou tvořivost. Oheň tak Skořepa a spol. ztvárnili pomocí krepáku, izolepy a větráku. Vypadá to zábavně a je nutno to brát s nadhledem, protože jinak by člověk musel začít spekulovat, zda to Wohnouti mají zapotřebí. Muzikanti se určitě nechtěli posmívat dobrovolným hasičům či životě na vesnici, kde podle videa není na programu nic lepšího než chlastání.

Pití piva budiž symbolem českého národa. Pro žízeň každý rychle vzplane, obzvláště v letním období - je třeba ji uhasit dobrým pivkem. Povedly se každopádně detaily - název ulice Žíznivá - Cesta ke kiosku - či Zemánkova hra na tubu, která songu přidává na ještě větší lidovosti. Wohnouti ale každopádně mají navíc a "Hasiči" je házejí do nižší třídy, než jsme u nich zvyklí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY