Nesvatá trojice Behemoth, Satyricon a Rotting Christ sežehne příští rok v dubnu O2 universum

05.08.2024 13:31 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Monumentální večer slibuje spojení trojice nepřehlédnutelných jmen temné muziky, která pod hlavičkou turné "The Unholy Trinity" příští jaro rozpálí sály napříč Evropou. Na jednom pódiu se vystřídají polští Behemoth v roli headlinera, společnost jim budou dělat Norové Satyricon a věrozvěsti řeckého metalu Rotting Christ. Celé rozsáhlé turné se uzavře v Praze, nesvatá trojice zahraje v O2 universu v neděli 27. dubna.

Za dlouhých jedenatřicet let na scéně se z Behemoth stala jedna z vůdčích formací evropského metalu. Vedena charismatickým Adamem Nergalem Darskim si kapela svou pozici dokázala vyvzdorovat navzdory okolnostem, kdy jí kariéru téměř přervala frontmanova leukémie, i navzdory polskému státu a církvi, vůči kterým museli muzikanti opakovaně bránit svou svobodu uměleckého vyjádření.

Na svých dvanácti albech se díky Nergalově jedinečné vizi Behemoth stali víc než jen blackmetalovou skupinou. Jejich výrazná image zůstala, stejně tak i jejich temný a agresivní styl zahrnující black a death metal. Přesto se umělecká vize tohoto tria z Gdaňsku už od roku 1991 s každou novou deskou - nyní dvanáctou "Opvs Contra Natvram" - dokáže posunout blíže většímu publiku, aniž by tím polští pekelníci ztráceli svůj léta budovaný výraz.

Satyricon patří k základním stavebním kamenům norské blackmetalové scény, už od prvních desek vykazovali značně svojský přístup ke stylu a v podstatě ho nepřestávají obohacovat dodnes - to když například před dvěma lety vydali téměř hodinovou skladbu inspirovanou dílem expresionistického malíře Edvarda Muncha. Pro hlavní tvůrčí mozek kapely Satyra a jeho pravou ruku, bubeníka Frosta, je totiž charakteristický neustálý vývoj a pohrdání základními principy tvorby.

Trojici doplní Rotting Christ. Tito architekti řeckého black metalu už pětatřicet let mísí historickou atmosféru, hypnotizující sbory a neoklasické aranže. Nyní představují své 14. studiové album "Pro Xristou". To překladu z řečtiny znamená "Před Kristem" a je vroucí poctou posledním pohanským králům, kteří se houževnatě postavili křesťanskému přílivu a chránili starověké hodnoty a vědění. Letošní deska vystihuje podstatu charakteristického stylu Rotting Christ - melodickou symfonii s momenty neústupné drsnosti.

Behemoth i Satyricon si navíc budou fanoušci moci užít i na letošním ročníku festivalu Brutal Assault, který v pevnosti Josefov u Jaroměře vypukne už za pár dnů, konkrétně 7. srpna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY