Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka

07.08.2024 13:30 - Tomáš Parkan | foto: Matt Licari

Mírné zklidnění v přívalu hudebních novinek minulý týden narušili The Smashing Pumpkins, Khalid, s deskou plnou hostů Orville Peck, koncepční Meshell Ndegeocello, australská zpěvačka Tones And I, poslední deska X, latinorockoví Los Lonely Boys, americký DJ Gryffin a s ípíčky třeba Maren Morris nebo Ruel.
V pátek 2. srpna vyšly tyto nové tituly:

Khalid - Sincere
žánr: pop / r'n'b

Khalid - Sincere
Dva roky po vydání svého druhého alba "Free Spirit" z roku 2019 nahrál americký zpěvák Khalid mixtape "Scenic Drive", která oproti zmíněné nahrávce trochu zapadla, a bude tak zajímavé, jak se mu bude dařit s trojkou "Sincere". Šestnáct písniček připravoval v poměrně pestrém a početném týmu, v němž vedle méně známých jmen zářili například M-Phazes, Psymun, Grammy oceněný John Hill, Alicia Keys, Krucial, Aldae, Chrome Sparks nebo majitel jednadvaceti Latin Grammy Edge. Na jeho nahrávání se podílela také řada islandských umělců a coby host anglická zpěvačka Arlo Parks. Výsledek je ke slyšení na Khalidově YouTube.


The Smashing Pumpkins - Aghori Mhori Mei
žánr: alternativní rock

The Smashing Pumpkins - Aghori Mhori Mei
Americká rocková legenda The Smashing Pumpkins, známá svými ikonickými kytarovými riffy a intenzivními texty, představuje své třinácté studiové album. "Aghori Mhorii Mei" je návratem k syrovým rockovým kořenům kapely a nabízí fanouškům to, co od ní očekávají - hutné kytary, melodické vokály a charakteristický zvuk. Novinka, která vyšla téměř v tichosti a bez doprovodných singlů, je výsledkem dvou let práce a představuje skupinu v nejlepší formě. Formace zpočátku nahrála ve studiu dvacet písní, z nichž se na kolekci dostala polovina. K tomu frontman Billy Corgan dodává:"Chtěli jsme napsat přímou rokenrolovou kytarovou nahrávku, která bude mít deset, maximálně dvanáct písní. Výsledkem je deska, která se podobá naším počátečním albům." Novinka této chicagské party je důkazem toho, že stále patří mezi špičku rockové scény a že její hudba zní aktuálněji než kdy dříve. Ukázky naleznete na YouTube profilu kapely.


Orville Peck - Stampede
žánr: country / alternativní country

 Orville Peck - Stampede Vol. 1 (EP)
V květnu tohoto roku připravil jihoafrický countryový zpěvák Orville Peck ochutnávku svého třetího alba "Stampede" v podobě stejnojmenného EP. V sedmi skladbách ho tehdy doplnili Willie Nelson, Midland, Elton John, Allison Russell, Noah Cyrus, Bu Cuaron a Nathaniel Ratheliff. Dalších deset písniček přináší novou várku hostů, kterými jsou Kylie Minogue, Diplo, Beck, Molly Tuttle & Golden Highway, Teddy Swims, Margo Price, Mickey Guyton, TJ Osborne, Waylon Payne, Fancy Hagood a Debbii Dawson. Jak je patrné z tohoto výčtu, není tato nahrávka čistě countryová, ale přimíchala se do ní řada dalších stylů. Jaké, to zjistíte na Peckově YouTube profilu.


Anberlin - Vega
žánr: alternativní rock

Anberlin - Vega
Anberlin je americká alternativní rocková kapela založená ve Winter Haven na Floridě v roce 2002. Od začátku roku 2007 skupinu tvoří zpěvák Stephen Christian, kytaristé Joseph Milligan a Christian McAlhaney, baskytarista Deon Rexroat a bubeník Nathan Young. Nyní muzikanti po dlouhé odmlce vydávají novinkové album "Vega". To vychází deset let od vydání posledního "Lowborn". Novinka je kombinací jejich EP "Silverline" a "Convinced" z let 2022 a 2023, též obsahuje dvě nové písně s novým zpěvákem Mattym Mullinsem (Memphis May Fire), který zastoupil původního frontmana na turné. K nové kolekci vyšel i singl v podobě videa ke skladbě "Seven". Ten a další ukázky si můžete pustit na jejich YouTube profilu.


Killer Mike - Michael & The Mighty Midnight Revival, Songs For Sinners And Saints
žánr: jižanský hip hop / gospel

Killer Mike - Michael & The Mighty Midnight Revival, Songs For Sinners And Saints
Americký rapper, člen Run The Jewels a držitel čtyř Grammy Killer Mike, přímo navazuje na své loňské album "Michael", o čemž vypovídá i název letošní novinky "Michael & The Mighty Midnight Revival, Songs For Sinners And Saints". Deset tracků nahrál společně s kostelním sborem, a tak není divu, že v jeho hip hopu uslyšíte také gospelové odkazy. Hlavními hosty jsou však Offset, Blxst, Anthony Hamilton, Key Glock, Troy Durde a Project Pat. Mezi producenty naleznete i jména jako Warryn Campbell, Cutmaster Swiff, Cuz Lightyear, DJ Paul nebo Cory Henry. Vydáním žije YouTube rodáka z Atlanty.


EP a minialba

  • Maren Morris - Intermission
    Americká zpěvačka a členka The Highwomen vydává po svém předloňském albu "Humble Quest" již své druhé EP a s pěticí písniček se opět trochu vzdálila od country směrem k popu. Produkce se ujali Evan Blair, Naomi McPherson a Joel Litlle, zatímco se skládáním jí vypomohli například Delacey, Sarah Buxton, Mike Elizondo, Michael Pollack a také Julia Michaels, která připojila i svůj vokál. (YouTube)

  • Ruel - Adaptations
    Australský zpěvák po roce navazuje na svůj debut "4th Wall" pěticí coververzí, které mu pomohl přetvořit M-Phazes (Madonna, Demi Lovato, Amy Shark). Do výběru se mu dostaly "Hollywood", kterou napsal a nazpíval Tobias Jesso Jr., "Kiss Me" Sixpence None The Richer, The Weekndova "Call Out My Name", "Hide & Seek" Imogen Heap a "Malibu" Miley Cyrus. (YouTube)

  • Moses Sumney - Sophcore
    Pakliže vás zaujal mix indie rocku, electro soulu, folku, art rocku a barokního popu na prvních dvou albech amerického kytaristy a zpěváka, který dětství strávil v Ghaně, určitě si nenechejte ujít šestici novinek. (YouTube)


Tones And I - Beautifully Ordinary
žánr: pop / indie pop

Tones And I - Beautifully Ordinary
Australské zpěvačce Toni Watson, která na hudební scéně působí jako Tones And I, se před pěti lety povedl husarský kousek. Její druhý singl "Dance Monkey" se stal jedním z největších hitů, jenž dobyl vrchol hitparád ve třiceti zemích včetně České republiky. O dva roky později vydala svůj debut "Welcome to the Madhouse", s nímž ovšem bodovala už především ve své domovině. Nyní na něj navazuje druhou deskou "Beautifully Ordinary" s celkem šestnácti písničkami, které si napsala z velké části ona sama. Drobně jí vypomohli Xander, Jacob a Jerome Farahovi, Rick Nowels, Budo, Sam Nelson Harris z X Ambassadors a nebo Kanaďanka Jenna Andrews. Zda se může s nimi vrátit do rádiového éteru, zkoumejte na jejím YouTube.


Los Lonely Boys - Resurrection
žánr: latino rock

Los Lonely Boys - Resurrection
Velký návrat hlásí i Los Lonely Boys. Po jedenácti letech se sourozenecké texaské trio Henry, Jojo a Ringo Garza, které dobylo svět hity jako "Maria", vrací na scénu s novým albem "Resurrection". Její zvuk je trochu country, trochu rock, trochu soul, vše smíchané dohromady a prolnuté s vlastní rodinnou historií členů a texaskou kulturou. Někteří je dokonce nazvali mexickými The Beatles. Novinka je plná chytlavých melodií, emotivních textů a virtuózních instrumentálních pasáží a oslavou jejich hudebních kořenů. Kapela však ani po tak dlouhé odmlce nepřešlapuje na místě a snaží se odvážným krokem vkročit do budoucnosti. Fanoušci se mohou těšit na temperamentní hudební zážitek. Více naleznete na YouTube profilu skupiny.


Tip týdne

Meshell Ndegeocello - No More Water: The Gospel Of James Baldwin
žánr: funk / neo soul / jazz

Meshell Ndegeocello - No More Water: The Gospel Of James Baldwin
Jen něco málo přes rok po vydání velmi úspěšného alba "The Omnichord Real Book", za nějž si letos odnesla cenu Grammy v kategorii Nejlepší alternativní jazzové album, se vrací Meshell Ndegeocello s novou koncepční deskou. Jak už trochu napovídá název "No More Water: The Gospel Of James Baldwin", sedmnáct skladeb je věnovaných především americkému spisovateli a mysliteli Jamesu Baldwinovi a také jeho ženskému protějšku Audre Lorde. Producentem nahrávky se vedle samotné hudebnice stal Chris Bruce, který se vedle předchůdce podílel na deskách Pauly Cole, Lizz Wright či Aofie O'Donovan. Jak se Meshell s tématem vypořádala, zjistíte na YouTube této hudebnice.


Gryffin - Pulse
žánr: EDM / tropical house

Gryffin - Pulse
Své třetí album si pro fanoušky taneční hudby připravil americký DJ, hudebník a producent Dan Griffith známý coby Gryffin. Dostalo jméno "Pulse", a jak je u něj zvykem, nechybí naněm spousta více či méně známých hostů. Ve čtrnácti skladbách se postupně vystřídali Rita Ora, Elderbrook, John Newman, Armin van Buuren, Sacha, Pollyanna, Olivia Sebastianelli, Zohara, Disco Lines, Whethan, Calle Lehmann, babyidontlikeyou, Norma Jean Martine nebo Ethan Holt. První singly a ukázky sdílí hudebník na svém YouTube profilu.


X - Smoke & Fiction
žánr: punk rock

X - Smoke & Fiction
Americká punkrocková formace X se loučí se svými fanoušky poslední studiovou deskou. Nahrávka s názvem "Smoke & Fiction" slibuje svým příznivcům - co se týče zvuku - návrat ke kořenům a tematicky odráží události moderního světa. Desítka nových skladeb je podle dosavadních recenzí skutečně silná a inspirativní. Do zahraničních rockových rádií pronikl pilotní singl "Big Black X", který uchvátil posluchače majestátným zvukem se šmrncem rockabilly. Přesvědčte se sami a poslechněte si ho na YouTube.


T. Graham Brown - Memphis To Muscle Shoals
žánr: country

T. Graham Brown - Memphis To Muscle Shoals
Orville Peck není tentokrát jediným countryovým zpěvákem, který si pro své nové album přizval fůru hostů. Tím dalším je americký matador T. Graham Brown, interpret hitů jako "Hell And High Water", "Don't Go To Strangers" nebo "Darlene". Ve čtrnácti písničkách ho podpořili Wynonna Judd, Dwight Yoakam, Sammy Hagar, Zach Williams, Tanya Tucker, Eddie Floyd, Little Anthony & The Imperials, Betty LaVette, Sam Moore, Randy Hauser a Delbert McClinton. První singly sdílí americký hudebník na svém YouTube.


V krátkosti

  • 86TVs - 86TVs
    Anglická formace, kde se potkali bratři Whiteové z The Maccabees a bubeník Jamie Morrison známý z Noisettes a Stereophonics, se představuje svým debutem, pro nějž nahrála patnáct písniček včetně jedné, kde se k nim připojil ještě Jamie T. (YouTube)

  • Pixey - Million Dollar Baby
    Anglická indiepopová písničkářka, vlastním jménem Elizabeth Sinead Hillesdon, na předloňské minialbum "Dreams, Pains & Paper Planes" navazuje plnohodnotným debutem s desítkou písniček. S produkcí jí vypomohl Rich Turvey známý ze spolupráce s Blossoms. (YouTube)

  • Nick Zanca - Hindsight
    Americký hudebník, známý také pod jménem Mister Lies, kde kombinuje elektroniku, experimental a ambient, vydává druhé album pod svým vlastním jménem. Stylově do osmi skladeb zamíchal i rock and roll, pop a alternativu. (bandcamp)

  • Teen Daze - Elegant Rhythms
    Kanadský hudebník, který loni vyhrál Juno Awards za Nejlepší elektronické album, kuje železo, dokud je žhavé, a servíruje svým fanouškům dalších osm skladeb, včetně jedné se Samem Wilkesem. (bandcamp)

  • Saleka - Lady Raven (Original Music From The Motion Picture Trap)
    Americká r'n'b zpěvačka si zahrála hlavní roli ve filmu "TRAP", kde ztvárnila fiktivní popovou hvězdu Lady Raven. Na soundtracku k tomuto filmu ji dále doplnili Kid Cudi, Amaarae a Russ. (YouTube)

  • Ella Langley - Hungover
    Svým debutem se představuje americká countryová zpěvačka z Alabamy, která předskakovala například Elle King. Mezi čtrnácti písničkami najdete i duet s Riley Green. (YouTube)

  • Elijah Blake - Elijah.
    Hudebník a především skladatel z Dominikánské republiky, jehož písničky zpívají například Rihanna, Rick Ross, Keyshia Cole, Kehlani, Usher nebo Big Sean, se prezentuje i sólo. Pro svoji letošní desku nahrál dvanáct písniček. (YouTube)

  • Allday - The Necklace
    Australský rapper a hudebník si pro své páté album připravil patnáct tracků a čtyři hosty, kterými jsou Cub Sport, Kye, YNG Martyr a Vetta Borne. (YouTube)

  • Personal Trainer - Still Willing
    Hudebníci z Amsterdamu, známí svým experimentálním indie popem, přicházejí s dalším originálním dílem. Na své druhé desce opět kombinují energické rytmy s klidnějšími momenty a prozkoumávají nové zvukové horizonty. (YouTube ) .

  • Simon Fisher Turner - Instability Of The Signal
    Na svět přichází další z mnoha nahrávek anglického hudebníka, textaře, skladatele a herce. Tentokrát přichází s třinácti skladbami, ve kterých kombinuje různé styly a experimentuje s nástrojovým obsazením včetně audio snippetů, klavíru, klasických smyčců či rozladěným Fenderem Telecasterem. Texty na albu jsou kombinací výstřižků Williama Burroughse na základě básní Harolda Pintera. (YouTube ) .

  • Blues Pills - Birthday
    Čtvrté album švédské rockové party, které bylo poznamenáno zjištěním těhotenství hlavní zpěvačky Elin Larsson během natáčení. Popisuje cestu k mateřství, a tím tak vkládá do hudby hluboké emoce. (YouTube ) .

  • Blood - Loving You Backwards
    Debutová deska alternativně rockové kapely z Austinu. (YouTube)

  • Lord Of The Lost - Live At W:O:A
    Koncertní živák německé gothic metalové formace. (YouTube)

  • Why? - The Well I Fell Into
    Osmá studiovka americké indie rockové kapely. (YouTube)

  • Howard Jones - Live At The O2
    Anglický synthpopový hudebník hrál v londýnské The O2 Areně a nyní vydává záznam tohoto vystoupení. (YouTube)

    Dále vychází

    Blind Guardian - Somewhere Far Beyond Revisited (BluRay)
    Brevin Kim - Dog Head
    Brigitte Calls Me Baby - Future Is Our Way
    Cowboy Boy - Lipstick On A Pig
    David Lynch And Chrystabell - Cellophane Memories
    J.R.C.G. - Grim Iconic…(Sadistic Mantra)
    Kacey Musgraves - Deeper Well (Expanded Version)
    Konzerthausorchester Berlin / Joana Mallwitz - Kurt Weill : The Kurt Weill Album
    Mechanical Canine - To My Chagrin
    Sam Smith - In The Lonely Hour / 10th Anniversary
    Surf - Planet Surf 3
    Swami & The Bed Of Nails - All Of This Awaits You
    Ween - Chocolate And Cheese (Deluxe Edition)
    Zebedee - Going Nowhere Fast

    Vychází na vinylu:
    86Tvs - 86Tvs
    Blind Guardian - Somewhere Far Beyond Revisited
    Blues Pills - Birthday
    Blues Pills - Birthday
    Brigitte Calls Me Baby - Future Is Our Way
    David Lynch And Chrystabell - Cellophane Memories
    J.R.C.G. - Grim Iconic…(Sadistic Mantra)
    Mechanical Canine - To My Chagrin
    Meshell Ndegeocello - No More Water: The Gospel Of James Baldwin
    Nick Zanca - Hindsight
    Orville Peck - Stampede
    Personal Trainer - Still Willing
    Pixey - Million Dollar Baby
    Sam Smith - In The Lonely Hour / 10th Anniversary
    Simon Fisher Turner - Instability Of The Signal
    Steve Hackett - Bay Of Kings
    Steve Hackett - Momentum
    The Smashing Pumpkins - Aghori Mhori Mei

    EP:
    April June - Baby’s Out Of Luck Again
    Footballhead - Before I Die
    Liang Lawrence - What’s Dead And Gone
    Mould - Mould
    Sonagi - Everything Is Longing For Secret Voice

    Reedice:
    Lee Geddy - My Favorite Headache
    Steve Hackett - Bay Of Kings
    Steve Hackett - Momentum


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY