Festival Jazz ve městě ve Frýdku-Místku se vrací v novém hávu

19.07.2024 16:44 - Tisková zpráva | foto: Jazz ve městě

Tradiční hudební svátek Frýdku-Místku, festival Jazz ve městě, se letos vrací doprostřed léta a pod širé nebe. V krásném areálu frýdeckého zámku proběhnou dva neopakovatelné hudební večery ve společnosti Anny Marie Jopek, GANNA, Szymona Miky a dalších umělců světové úrovně. Program představí mnoho poloh jazzu včetně propojení s folklórem nebo s elektronikou. Kromě hudby nabídne také kvalitní gastronomii a pohodovou letní atmosféru v zámecké zahradě.

Vedle špičkového jazzu z Česka se představí muzikanti z Polska, USA, Německa, Rumunska i Ukrajiny, pečlivě vybraní novým dramaturgem festivalu - kytaristou Radimem Přidalem, kterého můžete znát z kapel Point Of Few nebo Behind the Door. Mezi headlinery budou dvě úžasné hudebnice. "Největší hvězdou festivalu je bezesporu polská zpěvačka a skladatelka Anna Maria Jopek, která přijede s all-star kvintetem Piotra Wojtasika, složeným z významných osobností polského jazzu," říká Přidal. "K headlinerům můžeme určitě počítat i ukrajinskou zpěvačku žijící v Berlíně Gannu Grynivu, vystupující pod uměleckým jménem GANNA. Její hudba má základy v ukrajinském folklóru v kombinaci s elektronikou a vokální improvizací. Mimochodem, téměř polovina kapel v programu má ve svém čele ženy," doplňuje.

Řada účinkujících světové úrovně, která přijala pozvání na festival do Frýdku-Místku, má také úzkou vazbu na region Moravskoslezského kraje. "Je to například bubeník Václav Pálka, který žije dlouhodobě ve švýcarské Basileji. Ten zahraje s polskými spoluhráči v čele s kytaristou Szymonem Mikou, jedním z nejvýraznějších hráčů v generaci třicátníků v Evropě, který v České republice vystupuje jen velmi zřídka. Koncert  této formace bude pro náš festival zcela exkluzivní," vysvětluje Radim Přidal.

A to není zdaleka vše. Hned ve dvou formacích vystoupí vyhledávaný vídeňský saxofonista Štěpán Flagar, který pochází z Tísku u Ostravy, bubeník Petr Nohavica zahraje s původně kalifornskou zpěvačkou Allison Wheeler, žijící momentálně v Zubří. Berlínský akordeonista Vojtěch Drnek je rodákem z Budišova nad Budišovkou, z okolí Frýdku-Místku pocházejí také kytarista Jan Lacina, bubeník Michal Wierzgoń nebo kontrabasista Martin Kocián.

Dramaturg festivalu, frýdeckomístecký rodák a kytarista Radim Přidal, na festivale vystoupí také, a to na úvod se svým projektem Point of Few se zpěvačkou Allison Wheeler jako hostem. Na oplátku pak zahostuje během vystoupení jejího projektu Winterspring.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY