Meltingpot 2024: více než 300 hostů včetně autorů bestsellerů "Jak drahé je zdarma", "Trainspotting" a "Propletený život"

18.07.2024 14:13 - Tisková zpráva | foto: Colours of Ostrava

Už posedmé se návštěvníkům areálu Dolních Vítkovic představí jako součást programu festivalu Colours Of Ostrava mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Mezi 17. a 20. červencem 2024 si budou moct návštěvníci na dvanácti scénách vyslechnout inspirativní řečníky z celého světa. Na otázky z oblasti přijímání informací a vztahu k financím bude odpovídat profesor psychologie a behaviorální ekonomie Dan Ariely. Taje přírody poodhalí biolog Rupert Sheldrake i jeho syn Merlin, který se zaměřuje na mykologii. Tématům spojeným s fungováním mozku, například ve spojení s vnímáním hudby, se bude věnovat neurovědkyně Catharine Loveday. Mezi potvrzenými hosty ale nechybí ani generální ředitelka CERNu Fabiola Gianotti nebo spisovatel Irvine Welsh.

"Témata spojená s pozitivním přístupem k životu, balancem mezi zdravím, udržitelností a výkonností nebo dlouhověkostí se nedají předat během krátké doby. Přesto si cestu za zkvalitněním života můžeme ulehčit a nechat se inspirovat těmi nejlepšími svého oboru. Chceme návštěvníkům Meltingpotu nabídnout obsah, který je během čtyř dní intelektuálně naplní na celý rok dopředu. Proto navazujeme tam, kde jsme se šestým ročníkem pootvírali nejrůznější dveře v oblasti lidského myšlení, chování, zdraví nebo umění," říká Zlata Holušová a pokračuje: "Je to o inspiraci, otevřenosti a posouvání hranic. Třeba i tím, že si vyslechneme názor, který konfrontuje naše přesvědčení. Nebo že někdo překoná své fyzické limity, které mu mozek bránil rozvíjet," naráží Holušová na Josefa Šádka, který se bude v přímém přenosu hlavního programu Meltingpotu pokoušet překonat světový rekord v planku se zátěží.

Letošní program je ještě obsáhlejší než ten loňský. Dramaturgové letos pozvali řečníky, umělce a performery z celkem jednadvaceti zemí. Na dvanácti scénách včetně nové NYC Stage vystoupí přes tři sta osobností. Mezi největší taháky patří americký profesor psychologie a behaviorální ekonomie Dan Ariely, irský odborník na dýchání a autor bestsellerů Patrick McKeown, japonský profesionální bojovník MMA Tateki Tech Matsuda nebo česká jaderná fyzička Dana Drábová. Na fóru vystoupí ale také britsko-americký biolog Merlin Sheldrake a jeho otec, rovněž biolog a spisovatel, Rupert Shledrake. "Existuje mnoho nevyřešených problémů. Myslím, že nejdůležitější z nich je povaha vědomí. Všichni jsme při vědomí. Vědu můžete dělat jen tehdy, když jste si vědomi svého konání. Je nám to nejbližší. Je to samotná podstata naší přirozenosti. A přesto mu z vědeckého hlediska rozumíme nesmírně málo," říká Rupert Shledrake.

O své cestovatelské zážitky a zkušenosti různých kultur se podělí s diváky egyptolog Miroslav Bárta, horolezkyně Klára Kolouchová, léčitel a ochránce přírody a indiánské kultury Agustin Allpa Grefa nebo závodník Rally Dakar Albert Llovera Massana. O umění odpočívat pohovoří psycholožka a moderátorka Claudia Hammond, svým zvukovým doprovodem bude léčit návštěvníky hudebník a instruktor jógy Mig Melgar. Svět v napětí zase okomentuje v jednom z prvních rozhovorů letošního programu spisovatel Irvine Welsh. Ten se před obecenstvo vrátí ještě druhý den, kdy okomentuje dobu třicet let po vydání kultovního románu "Trainspotting".

Po úspěšném prvním roce se návštěvníkům opět otevře Cacao Stage propojující hudební svět Colours of Ostrava s konferenčním programem Meltingpotu. Letos na pódiu zahrají hudebníci Murdo Mitchell, Alexia Chellun, Yogetsu Akasaka, Ajeet, Sauljaljui, Mushina nebo DJ MAM. Každý den zahájí program scény kakaový rituál. Letošní ročník doplní instalace uměleckých objektů prezentujících energii přírody, na kterých stojí současná západní civilizace. V rámci projektu Meltingpot Art se představí kolektiv španělský loutkovodičů s uměleckým happeningem z festivalu Burning man nebo například 215 upcyklovaných artefaktů, které vdechují život industriálnímu odpadu. Projekt Meltingpot Art 2024 vznikl za přispění nadace ČEZ.

Součástí programu fóra Meltingpot je také prodejní výstava technologií a výrobků z oblasti dlouhověkosti, zdravého životního stylu, fyzické i psychické výkonnosti, biohacking Expo. Letos se bude prezentovat šestnáct vystavovatelů. Předchozí ročníky si můžou připomenout zájemci díky projektu Voices of Meltingpot. Ten přináší inspirativní filmové rozhovory s vybranými hosty fóra, včetně předchozího ročníku. Mezi více než padesáti záznamy nechybí přední světový odborník na spánek Matthew Walker, autorka knih a dokumentů o lokální ekonomice Helena Norberg-Hodge nebo hudebník, spisovatel a lektor osobního rozvoje Jamie Catto. Všechny filmy jsou obstarány českými titulky a jsou volně ke zhlédnutí na webu. Projekt Meltingpot 2024 je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY