špulení - musicserver.cz">

Vojtěch Dyk oroduje za všechny "Kopule". Novinkou poukazuje na éru internetového špulení

26.07.2024 12:44 - Hana Bukáčková | foto: se svolením Vojtěcha Dyka

Letní singl "Kopule" uvedl Vojtěch Dyk se svým projektem D.Y.K. před pár dny v premiéře na festivalu Colours of Ostrava, přesněji na jeho oficiálním zahájení.

V novince zpěvák nabádá: "Čau babyny, vemte svoje chábry a pojďte si zatančit na píseň plnou oblých tónů. Kopulovitost hýbe světem. Chceš kopuLOVElovat? Dám Ti návod. Dej si botox, facelift zadku, vyšpul a budeš mít okamžitě liposukces. Pak už stačí jen sem a tam kroutit se a svíjet, fotit se a kvílet - a máš vyhráno."

Dyk se zde zamýšlí nad světem médií a sociálních sítí, v němž vévodí špulení rtů, zadků, hrudníků, až není vidět člověku do očí, natož pak do duše. Je to smutný trend současnosti, kdy se někteří snaží na sebe strhnout pozornost spíše obnažováním, ukazováním a prodáváním svého zevnějšku než svojí prací a výsledky. Je to laciný trik, jak si nahnat sledující, viz zpívaný text: "Vyletíš se mnou až nad mraky, když předplatíš si moje větráky." Ten reaguje na placený lechtivý kanál OnlyFans, který se zaměřuje na dráždění a lákání uživatelů:"Nechceš, abychom se minuli, tak ukaž mi tu svoji kopuli."

Za roztancovaným retro vizuálem u letního bazénu stojí Zuzana Zizoe Akopjan Veselá. Konec je takový bláznivý, možná až sci-fi. Po vážných písních typu "Šumavský otčenáš" či "Táto" prokládá nyní Dyk svou tvorbu funky rozjetým kouskem připomínajícím éru Nightwork. Jde o dobré zpestření, lidé se chtějí v dnešní hektické době bavit, ale píseň samotná nepatří k nijak výjimečným.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY