Hit tohoto léta "Espresso" od Sabriny Carpenter už zní i z českých rádií

17.07.2024 19:00 - Josef Martínek | foto: Island Records

Na nejvyšších místech tuzemských žebříčků se nestalo nic významného, a tak nezbývá než hledat příběh do titulku v nižších patrech pořadí. Do českých rádií konečně vstoupil singl "Espresso", s nímž Sabrina Carpenter dobyla už řadu zahraničních hitparád. Ovládne v budoucnu i český éter?
O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
© BrainZone
RÁDIA - Druhé vítězství v rádiovém žebříčku si připisují O5 & Radeček s písničkou "I tak to za to stojí". Naživo si ji můžete poslechnout na spoustě letních koncertů, ale také na podzimním turné "HoraLove", jehož název odkazuje k loňskému hitu "Hory".

Také Benson Boone si s "Beautiful Things" udržel minule dobytou pozici a zůstává stříbrný. A ke změně nedošlo ani na bronzovém stupínku, na který opět vystoupali Galantis, David Guetta a 5 Seconds Of Summer s kouskem "Lighter".

Tuzemská scéna má tentokrát v top desítce trojnásobné zastoupení - kromě vítězné skladby se do této společnosti probojovali ještě pátí Kryštof s filmovou "Život je krásný" a také Kateřina Marie Tichá, jejíž "Plamen" si šestkou opět vylepšil dosavadní maximum. V obou případech jde o songy, které vyšly už loni na podzim.

První desítka však zahrnuje i ještě mnohem starší položky. Michael Schulte a R3hab uvedli svůj "Waterfall" (aktuálně desáté místo) už v březnu minulého roku, Miley Cyrus (osmá příčka) přišla s "Flowers" dokonce hned v lednu 2023.

A to se ještě do popředí pozvolna dere hit "Náš příběh" Terezy Maškové a Marka Lambory, představený v říjnu 2022. Ve své první vlně na přelomu let 2022 a 2023 dosáhl nejvýše na číslo čtyřicet šest, letos v zimě se ale do žebříčku - nejspíš v důsledku obrovské popularity na digitálních platformách, protože na YouTube už klip atakuje sedmnáct milionů přehrání - vrátil a nenápadně stoupá. Nyní dvaadvacátou pozicí zaznamenal zatím nejlepší výsledek. Dodejme, že zpěvačka s charakteristickou barvou vlasů na říjen chystá hned dvě "Růžové Lucerny", tedy repete loňského úspěšného koncertu.

Velmi vysoko odstartovali Timmy Trumpet a Sam Feldt s taneční novinkou "Sun Comes Up" - dvanáctá příčka hned v debutovém týdnu se u nás skutečně vidí málokdy.

Ještě větší pozornost ale poutá novinka na šestadvacítce. Sabrina Carpenter totiž se skladbou "Espresso" triumfovala už v mnoha světových žebříčcích. Výčet vítězných zemí zahrnuje Velkou Británii, Austrálii, Kanadu, Belgii či Chorvatsko, ale také některé státy Latinské Ameriky jako Kolumbie či Paraguay nebo destinace v jižní a jihovýchodní Asii v čele s Indií, Malajsií a Singapurem. V USA brala zpěvačka nejvýše třetí příčku, zato ale vytrvale boduje v top desítce.

Dá se tedy říct, že kávový hit už obletěl snad celou planetu, o čemž svědčí i jednička v hitparádě Global 200 amerického Billboardu. Co myslíte - stihnou ho naši dramaturgové poslat na přední příčky ještě toto léto, nebo ho pořádně protočí až příští sezonu?

O další čerstvou hudbu v rádiích se postarali Billie Eilish (41. "Lunch"), Gabry Ponte a Vicco (54. "Viento"), Younotus a Laurell (55. "All In"), Kasabian (65. "Coming Back To Me Good") a Angry Beats, Yllow, Rezzaie & Jetason (81. "Holding On").

Top 10 ČR - rádia:
  1. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  2. Benson Boone - Beautiful Things
  3. Galantis feat. David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
  4. Cyril - Stumblin' In
  5. Kryštof - Život je krásný
  6. Kateřina Marie Tichá & Bandjeez - Plamen
  7. Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love
  8. Miley Cyrus - Flowers
  9. Tom Walker - Head Underwater
  10. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall


Calin - Bieber Fever
© Mike Roft Records
ALBA - Calin, Billie Eilish, Viktor Sheen, Stein27 a tak dále... Albový žebříček nabízí pořád to samé dokola. Stejně jako minule stojí za zmínku jen posun dvojice Pil C a Luca Brassi10x - před týdnem jejich společné dílo "Vojna" poskočilo z desítky na šestku a nyní si opět polepšilo, a to už na bronzový stupínek. Daří se také singlu "Neni stre$s", který v digitálním pořadí nově vystoupal na čtyřku.

Jinak se ale v této části hitparád s výjimkou občasných záchvěvů dlouhodobě neděje vůbec nic zajímavého. Vždyť ve stomístné tabulce nejžádanějších alb nenajdeme ani jedinou novinku. Možná by v IFPI už opravdu mohli popřemýšlet, jak model sestavování pořadí aktualizovat, aby v něm měli šanci i jiní interpreti než stále se opakující modly Generace Z.

Podobně statickému přehledu digitálních singlů kraluje opět trojlístek skladeb "Narcos" (Hard Rico a Yzomandias), "Letná" (Rohony a Manene) a "Suave" (Calin).

Top 10 - alba:
  1. Calin - Bieber Fever
  2. Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
  3. Pil C feat. Luca Brassi10x - Vojna
  4. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  5. Viktor Sheen - Planeta opic
  6. Stein27 - President Of Sexico
  7. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  8. Benson Boone - Fireworks & Rollerblades
  9. Calin - POPSTAR
  10. Ektor - Detektor III

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 28. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY