Max Richter v překrásné kompozici "The Poetry of Earth (Geophony)" sází na křehkost a empatii

20.07.2024 10:14 - Kateřina Spacek | foto: Tom Jamieson

Max Richter, jeden z nejvlivnějších a nejuznávanějších skladatelů své generace, je známý svou schopností plynule kombinovat tradiční orchestrace s moderními elektronickými prvky. Jeho jedinečná dovednost převádět hluboké lidské prožitky do hudebních kompozic zapříčinila, že ho milují fanoušci po celém světě.

Umělcovo nadcházející deváté album "In A Landscape" představuje významný vývoj na jeho hudební cestě, neboť se na něm hlouběji zabývá tématy optimismu a lidských emocí, které doprovází inovativní zkoumání elektronických zvuků a terénních nahrávek. O tom nás tvůrce znovu přesvědčil singlem "Movement, Before All Flowers".

Nyní přichází s další novinkou "The Poetry of Earth (Geophony)". I tato skladba ztělesňuje křehkost, jemnost, ale také sílu. Smyčcové melodie se v ní vznáší po boku zasněných klavírních tónů podobně, jako když se ve větru vlní koruny stromů. Nebo jako když dešťové kapky narážejí do okenní římsy. Tvorba Maxe Richtera není jen bezduchou hudbou skládanou za účelem vyplodit hit, který sice vydělá miliony, ale v člověku nezanechá nic. Naopak zachycuje opravdové a upřímné emoce.

A v témže duchu se nese i doprovodný vizualizér, který dohromady se skladbou tvoří překrásný celek, plný empatie a vzájemného souznění. Jak už název napovídá, video přináší hlavně záběry z lesů, ale divákům se naskytne i melancholický pohled na neustále uspěchané lidi. Není už na čase zpomalit a zhluboka se nadechnout?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY