Pokaždé, když se potkají, je to svátek. Jasná páka zamíří v létě do Prahy a Brna

15.07.2024 15:26 - Tisková zpráva | foto: Jasná Páka

Rocková skupina Jasná páka, jejíž kořeny sahají do osmdesátých let a začínal v ní i David Koller, v poslední době příliš nevystupovala. To se v létě změní. Kapela, ve které po smrti zakladatele Michala Ambrože zpívají dva frontmani - Petr Váša a David Koller -, zahraje 16. července v Praze na Občanské plovárně a o den později vystoupí v Brně na Špilberku. Vstupenky pro pražský koncert jsou ke koupi v síti GoOut, na Brno pak u smsticket a xticket.

Jasná páka stvořila mimo jiné známé hity "Majolenka" a "Pal vocuď". Existovala od roku 1981 do roku 1984 a po likvidačním článku komunistické Tribuny "Nová vlna se starým obsahem" se musela změnit v Hudbu Praha. "Michal Ambrož v jednom z posledních rozhovorů řekl, že každý koncert Jasné Páky bere jako společenskou událost. Pokaždé to byl pro něj svátek. A v tomto duchu v koncertování pokračujeme," popisuje kytarista Jasné Páky Radovan Jelínek.

Skupinu kromě něj tvoří David Koller, Petr Váša, Marek Minárik, Michal Pelant a zpěvačky Pája Táboříková, nyní Jirkovská, a Tereza Kopáčková, nyní Barešová.

Kapela Jasná páka vznikla v roce 1981. Za necelé tři roky existence odehrála přibližně padesátku koncertů. V původní sestavě kapely hráli Michal Ambrož (kytara, zpěv), David Koller (bicí nástroje, zpěv), Vladimír Dáda Albrecht (zpěv, harmonika), Vladimír Zatloukal (kytara, zpěv), Jan Ivan Wünsch (basová kytara), Josef Janda (klávesy), Markéta Vojtěchová a Ivana Fraňová (zpěv). V roce 2008 se pro příležitost slavnostního zahájení provozu pražského multikulturního centra MeetFactory rozhodli zakládající členové Jasné páky Michal Ambrož a David Koller po dlouhých pětadvaceti létech skupinu jednorázově obnovit.

Radost ze společného hraní však vyústila v reinkarnaci kapely. Návštěvníci letních koncertů se mohou těšit na letité hity jako například "Máma táta", "Pal vocuď", "Špinavý záda", "Majolenka", "Ryba Badys", "Konec nočních toulek" či "Paralet".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY