Oscarový skladatel Gustavo Santaolalla bude hlavní hvězdou podzimního festivalu Mladí ladí jazz

14.07.2024 12:46 - Tisková zpráva | foto: Kate Lawlor

Festival Mladí ladí jazz zveřejnil svůj podzimní program. Největší hvězdou, jež do Česka zavítá, bude argentinský hudební skladatel Gustavo Santaolalla, člen jedinečné formace Bajofondo a renomovaný autor filmové hudby, za niž byl už dvakrát dekorován prestižním Oscarem. Dvaasedmdesátiletý hudebník vystoupí v pražském Obecním domě 7. října a představí zde svou sólovou desku "Ronroco", remasterovanou edici alba z roku 1998 obsahujícího originální melodie inspirované tradiční argentinskou hudbou.

Santaolalla se ve světě filmu poprvé výrazněji prosadil hudbou k dramatu "Zkrocená hora", za kterou byl v roce 2006 oceněn nejen Oscarem, ale i Zlatým glóbem. O rok později si oscarový triumf zopakoval díky kompozicím k filmu "Babel". Jako skladatel spolupracoval i na dalších slavných snímcích "Amores perros", "21 gramů" nebo "Divoké historky", je rovněž autorem soundtracku ke kultovní videohře "The Last of Us" a podílel se i na hudbě k seriálu "Narcos".

Festival Mladí ladí jazz přiveze na podzim i další skupiny a muzikanty, které stojí za pozornost. Americký saxofonista a bývalý wrestler Colin Stetson nahrával s Lou Reedem nebo The Chemical Brothers, cenou Grammy ověnčené londýnské duo Blue Lab Beats proslulo svými remixy, jež mají na YouTube miliony zhlédnutí, irská dvojice Negro Impacto zase zaujala na velkých festivalech Forbidden Fruit a Electric Picnic a v Evropě stále oceňovanější belgičtí ECHT! loni uhranuli i publikum na Mladí ladí fest.

"Podzimní program festivalu Mladí ladí jazz nabídne odvážné a novátorské interprety, kteří ve své tvorbě vycházejí z jazzu a kombinují ho s dalšími žánry. Chceme, aby si lidé odnesli nevšední zážitek, proto mám radost, že letos můžeme diváky pozvat do výjimečných prostor - třeba modernistického Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, kde vystoupí saxofonista Colin Stetson. Oscarový skladatel Gustavo Santaolalla zase poprvé v Praze zahraje ve velkorysých secesních prostorách Obecního domu," říká ředitel festivalu Mladí ladí jazz Jan Gregar.

Předprodej vstupenek byl zahájen v síti GoOut. Více informací je k dispozici na www.mladiladijazz.cz.

Gustavo Santaolalla se narodil v roce 1951 v El Palomaru u argentinské metropole Buenos Aires. V šestnácti založil kapelu Rainbow, která míchala rock s tradiční latinskoamerickou hudbou. Později se etabloval jako producent mnoha úspěšných jihoamerických a mexických skupin a interpretů devadesátých let. Na přelomu tisíciletí začal spolupracovat s mexickým režisérem Alejandrem Gonzálezem Iñárritu a postupně napsal hudbu k jeho prvním filmům "Amores perros - Láska je kurva", "21 gramů" a "Babel". Jako hudební skladatel je podepsán i pod řadou dalších snímků jako "Nanga Parbat", "Biutiful", "Na cestě", "Blízko od sebe" nebo "Divoké historky" a podílel se také na hudbě k seriálům "Narcos: Mexiko", "The Last of Us" a "Milé dítě". Gustavo Santaolalla je rovněž členem a skladatelem argentinsko-uruguayské skupiny Bajofondo kombinující akustické tango s elektronikou. Formace vydala řadu alb a spolu s Gotan Project se zasloužila o návrat argentinského tanga na výsluní popularity. Bajofondo sklízelo úspěchy také v České republice, skupina excelovala například na festivalech Colours of Ostrava nebo United Islands of Prague.

Santaolalla má na kontě i tři sólové nahrávky včetně klasického alba "Ronroco", které se letos po 25 letech od prvního vydání dočkalo remasterované edice. Tvoří ho dvanáct melodií inspirovaných tradiční argentinskou hudbou a ovlivněných i hudbou Japonska, Afriky a východní Evropy. Deska dostala název podle jihoamerického strunného nástroje, na který Santaolalla hraje už dětství. V Praze jej doprovodí Javier Casalla (housle, viola, charango a zpěv), Juan Luqui (charango, ronroco, havajská kytara, autoharfa a zpěv), Barbarita Palacios (klávesy, zvonkohra, guitalele, argentinské bubny bombo legüero a zpěv) a Nicolás Rainone (kytara, guitarrón, violoncello, ronroco a zpěv). Gustavo Santaolalla vystoupí 7. října v Obecním domě v Praze.

Colin Stetson je devětačtyřicetiletý americký saxofonista a bývalý zápasník ve wrestlingu. S hudbou začínal ve skupině Transmission Trio, s níž v roce 2003 vydal album "Tiny Beast". Poté se vydal na sólovou dráhu a od té doby natáčí vlastní alba nezaměnitelného soundu, který charakterizují psychedelické saxofonové plochy a vesmírně znějící syntezátory. Za album "New History Warfare Vol. 3: To See More Light" z roku 2013 byl nominován na kanadskou Polaris Music Prize. Často spolupracoval s kapelou Arcade Fire, hrál na albech Davida Gilmoura nebo Animal Collective, natáčel i s Lou Reedem, Chemical Brothers nebo Tomem Waitsem. Je rovněž autorem soundtracku ke hře "Red Dead Redemption 2" nebo k americkému filmu "Menu" s Ralphem Fiennesem. Colin Stetson vystoupí 22. října v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Blue Lab Beats je londýnská producentská dvojice kombinující jazz, hip-hop, afrobeat, soul a elektroniku. Její členové, Mr DM (David Mrakpor) a NK-OK (Namali Kwaten), začínali na remixech písní od Dua Lipy nebo Rag’n’Bone Mana, nyní už jsou držiteli ceny Grammy a na YouTube jejich tvorba nasbírala před padesát milionů streamů. Blue Lab Beats se představí 13. října v pražském Rock Café.

ECHT! je belgická kapela, již tvoří kytarista Florent Jeunieaux, baskytarista Federico Pecoraro, klávesista Dorian Dumont a bubeník Martin Méreau. Skupina má kořeny v jazzu, ale do své hudby míchá i elektroniku a hip-hop. V roce 2020 obdržela od Red Bull Elektropedia ocenění v soutěži Fresh on the Scene. Do Prahy se vrací po loňském úspěšném vystoupení na Mladí ladí fest a v roli předkapely se na jejím koncertě představí domácí formace Opatův modul, jejíž elektronickou hudbu hranou na živé i neživé nástroje doplňují industriální samply a projekce. ECHT! zahrají 2. října v prostorách Fuchs2.

Negro Impacto (na snímku) je pohodové duo z irského města Dundalk tvořené zpěvačkou vystupující pod přezdívkou Chi Chi a producentem Laurencem. Jejich hudba mísící neo-soul, r’n’b rock a funk si již vysloužila přirovnání ke kapele The Internet nebo zpěvačce Erykah Badu. Dvojice se s úspěchem představila na předních irských festivalech Electric Picnic a Forbidden Fruit a může se stát i senzací podzimní nabídky Mladí ladí jazz. Negro Impacto budou hrát 25. října v pražském Jazz Docku.

Festival Mladí ladí jazz šestnáctým rokem nabízí koncerty interpretů, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Sází na aktuální objevy mezinárodní scény a nezapomíná ani na domácí kapely a interprety. Vyhlašuje soutěž pro nové hudební projekty Jazzfruit a pravidelně pořádá v klubu Jazz Dock koncert mladých hudebníků. Každoročně 30. dubna slaví na Karlově náměstí mezinárodní den jazzu akcí s názvem Mladí ladí jazz Open Air a ve spolupráci se spoludržitelem Grammy Oranem Etkinem pořádá sérii interaktivních koncertů Mladí ladí dětem. Podílí se také na vzdělávání ve školách s projektem Timbalooloo do škol nebo organizuje workshopy pro rodiče s dětmi či pedagogy. Jeho pořadatelem je organizace Nerudný fest, která pravidelně pořádá Koncert pro budoucnost a festivaly Praha žije hudbou a Student fest.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY