V říjnu do Prahy přijede Creed Bratton, hvězda amerického "Kanclu"

12.07.2024 10:46 - Tisková zpráva a Honza Balušek | foto: Live Nation

Creed Bratton, hvězda americké verze seriálu "Kancl" ("The Office"), který se stal jedním z nejlepších a nejsledovanějších pořadů na světě, navštíví poprvé se svým vystoupením Prahu! Stane se tak 23. října 2024 v divadle U Hasičů, vstupenky za 490 č jsou v prodeji v síti Ticketmaster.

Creed Bratton plakát
© Live Nation
Creed Bratton byl vždy hudebním příběhem, ale neúnavná touha po úspěchu a štěstí ho ve Scrantonu v Pensylvánii přivedly na úplně jinou cestu. Nyní, když se 27. září chystá vydat své desáté studiové album "Tao Pop", upevňuje Bratton své místo v hudební historii, když bezstarostně prozkoumává své rozmanité interpretace popové hudby. "Tao Pop" je již pátou deskou, na které Creed spolupracuje s několikanásobnými držiteli cen Grammy, producenty Davem Wayem (Michael Jackson, Fiona Apple) a Dillonem O'Brianem (Keith Urban, Brian Wilson, Ringo Starr). Ke spolupráci na čtyřech jednotlivých skladbách přizval dlouholeté přátele Billyho Harveyho, Geoffa Pearlmana, Vance DeGenerese a Dillona O'Briana.

Z celé nahrávky je cítit přirozený smysl pro humor, což je vidět například na skladbách, jako je první singl "Corner Of The Universe", nakažlivé hymně, která si představuje budoucnost, v níž jsou klimatické změny v našem zpětném zrcátku. Je tu i obal "Tao Pop", na kterém je futuristicky vyobrazen Creed ozdobený USB zásuvkou v lebce, jak nevysvětlitelně přijímá AI-dítě od svých AI-rodičů. Je to samozřejmě proto, že Creed je zábavný chlapík - to, co začalo jako nemluvená role, z něj rychle udělalo celosvětovou hvězdu díky jeho stejnojmenné postavě v americké verzi seriálu "The Office", který je nyní jedním z nejstreamovanějších televizních pořadů všech dob.

Mnozí si však možná neuvědomují, že jeho život v záři reflektorů začal nejprve hudbou a "Tao Pop" je jakoby vyvrcholením jeho mnoha eklektických zkušeností. Creed vyrůstal v malém hornickém městečku mezi Fresnem a Yosemity a od malička viděl, jak se jeho matka a prarodiče věnují hudbě. Později ohromoval svými hereckými schopnostmi ve školních hrách, než nakonec na vysoké škole zanechal studia herectví a vydal se na cestu po světě, aby hledal sám sebe. Tento příběh už vyprávěl dříve - autobusem projel Afriku, Evropu, Středomoří a Blízký východ a později se stal členem folk-popové skupiny Grass Roots. Creed toho během svého raného hudebního života zažil víc, než by většina mohla říct, že by o to kdy usilovala, ale vždy cítil, že je toho víc. Brattonova sólová kariéra technicky vzato začala v okamžiku, kdy v roce 1969 opustil Grass Roots, ale odstartoval ji svým debutovým albem "Chasin' The Ball! v roce 2003. Následovalo dalších osm dlouhohrajících desek a každá z nich odkrývala další vrstvy Brattonova rozsáhlého hudebního vesmíru.

Dnes Bratton ve svém každodenním životě přijímá pocit smíření s tím, co se má stát dál. Ve stejném smyslu se jeho autodidaktická povaha projevuje i v jeho hudební tvorbě. Nechává písně, aby k němu přicházely, a nechává své podvědomí, aby ho vedlo. Tento přístup odráží jeho širší filozofii: svět je tu od toho, aby nám pomáhal, ale my se mu často sami stavíme do cesty. Tím, že nechává tao proplouvat svým životem, zpracovává traumata a vyjadřuje duchovní touhu prostřednictvím své hudby.

Skladba "Corner Of the Universe", kterou napsal společně s Vancem DeGeneresem, vyniká na albu "Tao Pop" jako obzvlášť vzletný moment. Píseň je inspirována článkem, který Creed četl v časopise Popular Mechanics - "něco o hojení ozonové díry na polárním kruhu," říká - a představuje budoucnost, kdy se lidé konečně vzpamatují a přestanou znečišťovat planetu; utopii s čistými oceány a bez plastového odpadu. Když se jej ptali na další inspiraci písně, radostně se bránil: "Lidé mě obviňují ze změny klimatu a já už toho mám prostě plné zuby. Není to můj problém!"

Obal alba byl inspirován knihou "The Singularity Is Near" od Raye Kurzweila; po jejím přečtení si Creed při meditaci představil obrázek a představil si svět, kde spolu bez problémů koexistují roboti s umělou inteligencí a lidé. V tomto snu je Creed posledním člověkem, kterému se daří ve světě ovládaném roboty a umělou inteligencí - což je dojemná metafora jeho trvalé přítomnosti v hudebním světě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY