Český rádiový éter si podmanili O5 & Radeček a Elly, na záda jim dýchá Benson Boone

11.07.2024 08:33 - Josef Martínek | foto: BrainZone

Až na dvanáctou příčku si v tuzemském rádiovém žebříčku pohoršili vítězové předešlých dvou kol Ella Henderson a Rudimental se singlem "Alibi". V čele je nahradili domácí O5 & Radeček a Elly s písní "I tak to za to stojí". Albům popáté v řadě kraluje Calin zásluhou nahrávky "Bieber Fever".
O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
© BrainZone
RÁDIA - Skladbě "I tak to za stojí", kterou šumperští O5 & Radeček nahráli se zpěvačkou Elly, se hned od březnového vydání v rádiích dařilo. Do první desítky poprvé pronikla začátkem dubna a od té doby ji ani jednou neopustila. Zároveň si během těchto tří měsíců neustále držela pozici nejhranější české písně.

Nyní Radečci z minulé dvojky poskočili dokonce na úplný vrchol pořadí. V tomto ohledu překonali i svůj loňský hit "Hory", který dosáhl nejvýše na čtyřku. Na druhou stranu, počty přehrání songu na streamovacích platformách tomuto mimořádnému úspěchu příliš neodpovídají - přes tři sta tisíc na YouTube ani dvě stě tisíc na Spotify nejsou v dnešní době nijak výjimečná čísla.

Že našim dramaturgům nějakou dobu trvá, než zareagují na nový hit či novou hvězdu na scéně, víme dlouhodobě. V případě singlu "Beautiful Things" od Bensona Boonea to znovu potvrdili: čeští posluchači ho v hojném počtu objevili už zkraje roku, když ho sedmkrát za sebou poslali na první místo digitální hitparády, zato v rádiích se na stupně vítězů prokousal teprve nyní, o půl roku později. Zatím se dvaadvacetiletý zpěvák těší ze stříbra, útok na nejvyšší příčku však visí ve vzduchu.

Bronzový stupínek si nárokují Galantis, David Guetta a 5 Seconds Of Summer - jejich spolupráce "Lighter" si polepšila hned o jedenáct míst. V elitní pětici nechybějí ani Artemas ("I Like The Way You Kiss Me") a Michael Schulte s R3habem s hitem (loňského) léta "Waterfall".

Přehledu novinek vévodí Coldplay, kteří z třiatřicáté pozice singlem "feelslikeimfallinginlove" lákají na své říjnové nové album "Moon Music". Do pořadí se vmáčkli také Rea Garvey a Picture This (53. "Somewhere Close To Heaven") nebo liberečtí ATMO Music, kteří s "Napořád" startují jako šedesátí šestí.

Zpozornět by měli i příznivci Tomáše Kluse, protože jejich oblíbenec zabodoval na čísle osmdesát tři s kouskem "OOO". Také osmatřicetiletý písničkář chystá na letošní podzim novou desku.

Top 10 ČR - rádia:
  1. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  2. Benson Boone - Beautiful Things
  3. Galantis feat. David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
  4. Artemas - I Like The Way You Kiss Me
  5. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  6. Cyril - Stumblin' In
  7. Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love
  8. Martin Harich - Liar
  9. Dua Lipa - Houdini
  10. Kryštof - Život je krásný


Calin - Bieber Fever
© Mike Roft Records
ALBA - Čeští posluchači si na streamovacích platformách pouštějí dokola stále stejnou hudbu. Vyplývá to z dlouhodobého stavu albové hitparády, v níž - jako obvykle - zůstalo víceméně vše při starém.

Hned prvních pět míst se shoduje s výsledky z minulého týdne. Calin vítězí s "Bieber Fever" popáté a sesadit by ho v příštích týdnech mohla snad jen některá jiná hvězda Generace Z, pokud by přišla s novým materiálem. Nic se logicky nemění ani stříbrném stupínku pro Billie Eilish ("Hit Me Hard And Soft") či bronzovém postavení rok a půl starého společného počinu Calina a Viktora Sheena ("ROADTRIP").

V top desítce si zaslouží zmínku už jen Pil C a Luca Brassi10x - jejich dílo "Vojna" totiž postoupilo hned o čtyři místa na současnou šestku. Další změny jsou už pouze kosmetické.

Příliš se nepochlapili Imagine Dragons, kteří i díky svým zdejším koncertům platí za miláčky českého publika. Jejich šestá studiovka "Loom" však odstartovala dost vzadu, až na třicátém místě. Koresponduje toto umístění s kvalitou jejich aktuální tvorby? Na to ať si každý posluchač odpoví sám.

Stejné bezvětří vládne i v žebříčku digitálních singlů, jemuž popáté dominují Hard Rico a Yzomandias se songem "Narcos". Nestřídají se ani jejich nejbližší pronásledovatelé.

Top 10 - alba:
  1. Calin - Bieber Fever
  2. Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
  3. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  4. Viktor Sheen - Planeta opic
  5. Stein27 - President Of Sexico
  6. Pil C feat. Luca Brassi10x - Vojna
  7. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  8. Benson Boone - Fireworks & Rollerblades
  9. Pam Rabbit - I Love The Internet
  10. Calin - POPSTAR

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 27. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY