Nada Surf v bravurním klipu "New Propeller" poukazují na jedinečnost každé lidské bytosti

04.07.2024 09:55 - Kateřina Spacek | foto: Paloma Bomé

Nada Surf se 13. září 2024 vrátí s očekávanou novou deskou "Moon Mirror". Jedenáctipísňový set produkovala kapela s Ianem Laughtonem a nahrávala ho v legendárních Rockfield Studios v Monmouthshire ve Walesu. Jedná se o první album po čtyřech letech, které zároveň připomíná 30. výročí vydání debutového singlu "The Plan/Telescope".

Formace zveřejnila jako první ukázku ze své desáté řadovky optimistickou skladbu "In Front of Me Now". A nyní se podělila o výrazný song "New Propeller", který doplnila dojemným videoklipem, který režíroval Mark Pellington.

Frontman Matthew Caws říká, že píseň zachycuje přemítání o změnách: "Je pravděpodobné, že během většiny let, většiny desetiletí jsme měli pocit, že se přítomnost odlepuje od minulosti, že věci nabírají nový směr, někdy temnější. Že věci jsou teď jiné. Poslední roky nebyly výjimkou. Připadá nám samozřejmé říkat, že se věci mění rychleji než kdykoli předtím, ale je tomu skutečně tak. Umělá inteligence je novou hranicí, která vyvolává tolik otázek, a je nepopiratelné, že se nacházíme v jiném politickém světě než před několika lety."

Snímek, který nostalgickou písničku doprovází, začíná pohledem na lídra kapely, který vzpomíná na to, jaký byl svět dřív. Před divákem se tak ocitnou záběry jako vytržené ze seriálu "Black Mirror". V klipu se objevují pracující lidé, roboti, ale i vintage snímky, které evokují vzpomínky na klidné období a dětskou nevinnost.

Nápaditost a osobní přístup k tak ožehavým tématům, jako je právě umělá inteligence, video perfektně zachycuje a skupina se v něm v žádném případě neodvrací od lidskosti. Místo toho poukazuje na jedinečnost každého z nás.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY