Exit Festival 2024 slibuje unikátní kulturní zážitky v Novém Sadu a silný line-up s neokoukanými hvězdami

29.06.2024 15:55 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Exit letos nabízí pro české diváky neokoukaný program plný velkých hvězd a dává výrazný prostor také nové nastupující generaci umělců. V čele nabitého line-upu stojí rapper Gucci Mane, který se domácímu publiku zatím v Česku nepředstavil, legendární kytarista kapely Rage Against the Machine Tom Morello (na snímku), která nakonec musela v roce 2022 plánovaný pražský koncert ze zdravotních důvodů zrušit, nebo popové megahvězdy Black Eyed Peas, které naposledy v Česku koncertovaly v roce 2004 a vrací se sem až letos.

Kromě těchto jmen se návštěvníci mohou těšit na řadu dalších skvělých umělců jako Rudimental, Aloka, Johna Newmana, The Exploited, Ofenbach, Dub FX, bratry Cavalerovy (Sepultura) nebo vycházející hvězdu Baby Lasagna.

Festival se odehrává v unikátním prostředí Petrovaradínské pevnosti v druhém největším městě Srbska - Novim Sadu. Stavba, které se často přezdívá Gibraltar na Dunaji, byla po svém dokončení v roce 1780 považována za nejsilnější pevnost Habsburské monarchie. Takový areál pro více než dvacet pódií nikde jinde nenajdete. Nejznámějším z nich je jednoznačně mts Dance Arena, na které se představují největší světová jména elektronické hudby. Letos to budou Carl Cox, Black Coffee, Artbat, Maceo Plex nebo Bonobo. Toto vizuálně propracované pódium je známé díky ikonickým parties až do východu slunce nad Petrovaradínskou pevností. Jeden z nezapomenutelných momentů každého ročníku.

Po staletí se Srbsko rozkládalo na hranici mezi východem a západem. Území Srbska bylo rozděleno mezi východní a západní polovinu římské říše, poté mezi Byzancí a Uherským královstvím a v raném novověku mezi Osmanskou říší a Habsburskou říši. Tyto překrývající se vlivy mají za následek kulturní rozmanitost po celém Srbsku. Procházka třistatisícovým městem, které celé žije Exit Festivalem, to naplno dokazuje. Staré město s historickými budovami, jako je radnice, katedrála sv. Jiří a synagoga je vedle Petrovaradínské pevnosti perfektním místem pro objevování. Návštěvníci mohou rovněž zavítat do Dunajského parku, ideálního lokality pro odpočinek před festivalovým večerem. Kulturní zážitek doplní Galerie Matice srbské, kde jsou vystavena díla významných srbských umělců, a Muzeum Vojvodiny, které představuje historii a tradice regionu. Milovníci vína by neměli vynechat návštěvu některého z místních vinařství v okolí města, kde mohou ochutnat vyhlášená vína z oblasti Fruška Gora.

Exit si dává záležet na kvalitě programu na všech pódiích. Ta jsou žánrově roztříděna tak, aby se trefila do hudebního vkusu všem návštěvníkům. Omrzela vás elektronika nebo pop? Zkuste rockovou a metalovou Explosive stage, hiphopovou Gang Beats stage, klubovou No Slepp Novi Sad stage, Reggae stage nebo Visa Fusion stage, na které najdete nejzajímavější žánrovou paletu celého festivalu, v níž nechybí ani český zástupce, synth-popová kapela Lakeside X.

Další ročník festivalu, který se ponese v duchu Exit Starseeds a hesla "Společně probouzíme naše superschopnosti", se uskuteční od 10. do 14. července 2024 v Petrovaradínské pevnosti, přičemž nultý den je vyhrazen speciálnímu vystoupení Starseeds Takeover na Tesla Universe Stage. Čtyřdenní i jednodenní vstupenky jsou k dispozici zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY