Českému éteru i díky samplu Cooliova hitu vládnou Ella Henderson a Rudimental, stíhá je Artemas

27.06.2024 08:00 - Josef Martínek | foto: Asylum Records

Dua Lipa zase jednou uvolnila místo jiným, a tak se do čela tuzemského rádiového žebříčku probojovali Ella Henderson a Rudimental se songem "Alibi". Už na dvojku poskočil hit streamovacích platforem "I Like The Way You Kiss Me" od Artemase. Albům dál kraluje Calin před Billie Eilish.
Ella Henderson feat. Rudimental - Alibi
© Asylum Records
RÁDIA - Dvě vítězství, pak propad na čtrnácté místo, minule devítka a nyní znovu triumf. Singl "Alibi" britské zpěvačky Elly Henderson neměl v posledních týdnech zrovna stabilní pozici, v každém případě se mu ale v českých rádiích velmi daří. Osmadvacetileté interpretce s ním vypomohla drum'n'bassová formace Rudimental.

Pamětníci hitů devadesátých let jistě ve skladbě postřehnou sampl "Gangsta's Paradise" od Coolia. Když tato skladba, proslavená i filmem "Nebezpečné myšlenky", v roce 1995 vyšla, Henderson ještě ani nebyla na světě. Sluší se dodat, že také zmíněný americký rapper tehdy čerpal z historie, odkazoval totiž k písni "Pastime Paradise" Stevieho Wondera z roku 1976.

Z desítky na dvojku si polepšil Artemas se songem "I Like The Way You Kiss Me", který už během jara opakovaně vládl digitálnímu trhu. Nestává se příliš často, aby se úspěch na streamovacích platformách potkal i s hraností v našich rádiích. Pokud byste písničku chtěli slyšet naživo, pak vězte, že už 22. září si tento britsko-kyperský hudebník odbude svou zdejší koncertní premiéru v pražské Roxy.

O tom, že rádia se začátkem léta preferují hlavně svižnější taneční rytmus, svědčí i číslo tři - na něm bodují Galantis, David Guetta a 5 Seconds Of Summer s "Lighter".

Domácí tvorbě kralují pojedenácté za sebou O5 & Radeček se zpěvačkou Elly - jejich spolupráci "I tak to za to stojí" patří tentokrát celkově pátá příčka. Českou scénu v elitní desítce zastupují ještě Michal Hrůza a Ivan Mládek (8. "Mikádo") a Anna K., jejíž "Údolí včel" tuto společnost uzavírá.

A novinky? Ta nejvýše postavená zamířila na číslo třicet sedm a na svědomí ji má Eminem. Pojmenoval ji "Houdini" - tedy stejně jako zatím v našem éteru nejúspěšnější (třináctkrát vítězný) hit tohoto roku od Duy Lipy.

O další čerstvé kousky se postarali Don Diablo a Felix Jaehn (50. "Monster"), Thirty Seconds To Mars (63. "World On Fire"), Glockenbach a Chris De Sarandy (69. "Magic Moment"), Chinaski (77. "Mám chuť zlobit") a Sebastian (80. "Bylo mi tě líto").

Pořadí digitálních singlů dál vévodí Hard Rico a Yzomandias s "Narcos", ani těsně za nimi se nic nemění.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Ella Henderson feat. Rudimental - Alibi
  2. Artemas - I Like The Way You Kiss Me
  3. Galantis feat. David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
  4. Declan J Donovan - Hungry Heart
  5. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  6. Aden Foyer - Hello Radio
  7. Dua Lipa - Houdini
  8. Michal Hrůza & Ivan Mládek - Mikádo
  9. Mumford & Sons feat. Pharrell Williams - Good People
  10. Anna K. - Údolí včel


Calin - Bieber Fever
© Mike Roft Records
ALBA - Pravidelní čtenáři našich komentářů si už nejspíš zvykli, že v albové části se jen málokdy něco děje. Když převzal v první polovině června nadvládu Calin s novinkou "Bieber Fever", dalo se očekávat, že vedoucí příčku jen tak neopustí. Nyní vítězí potřetí - a uvidíme, zda se v začínající okurkové sezoně najde někdo, kdo bude schopen brněnskou modlu mladé generace přeskočit.

Také Billie Eilish se drží - její třetí řadovka "Hit Me Hard And Soft" se po dvou triumfech z přelomu května a června potřetí v řadě umístila na stříbrné pozici. Pět týdnů na stupních vítězů značí, že dvaadvacetileté americké hvězdě se podařilo znovu přijít s materiálem, který její posluchače hned tak neomrzí. Třeba jim v playlistech vydrží až do zpěvaččina pražského koncertu, naplánovaného na 1. června příštího roku.

Následuje hned trojice nahrávek, ve kterých má prsty Viktor Sheen. Na bronzu zakotvil společný počin s Calinem "ROADTRIP", za nímž následují rapperovy sólovky "Planeta opic" a "Příběhy a sny". A to se ještě do top desítky vrátila deska "Černobílej svět", která mánii kolem interpreta s kazašskými kořeny v roce 2019 odstartovala. V pořadí pobývá už těžko uvěřitelných 260 týdnů.

Novinky byste ve stomístném přehledu hledali marně, a tak zmiňme alespoň jeden překvapivý výsledek na čísle třináct. Zničehonic se totiž do hitparády vrátila loňská prvotina Pam Rabbit "I Love The Internet". Sólová interpretka roku 2023 dle mínění České hudební akademie sice nedávno avizovala vydání její deluxe edice, zatím jde ale o hudbu budoucnosti, takže není zcela jasné, čím si lze tento náhlý vzestup vysvětlit.

Top 10 - alba:
  1. Calin - Bieber Fever
  2. Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
  3. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  4. Viktor Sheen - Planeta opic
  5. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  6. Benson Boone - Fireworks & Rollerblades
  7. Stein27 - President Of Sexico
  8. 58G - First Half
  9. Taylor Swift - The Tortured Poets Department
  10. Viktor Sheen - Černobílej svět

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 25. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY