shop.musicserver.cz
Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet - Our Stories

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet vypráví na "Our Stories" barvitě a strhujícím způsobem

Vydáno: 28.06.2024 09:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Když se střetnou dvě svébytné energie, vznikne nová kvalita. Platí to i v hudbě. Příkladem budiž před pěti lety vydané album "Journeys" od souboru Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet. Nyní se formace vrací s deskou "Our Stories", která se široce rozkročuje do mnoha směrů.

8/10

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet - Our Stories

Vydáno: 17.5.2024
Celkový čas: 46 minut

Skladby: Wanderer, Faith, Alf’s Groove, Relief, Air-Contioned JK, Before the Storm, Supercell, Hotel Piast, Brno Boys,

Vydavatel: Animal Music

Trumpetista Jiří Kotača i kytarista Alf Carlsson patří k výrazným jazzovým osobnostem. První jmenovaný je lídrem Cotatcha Orchestra, big bandu s originálním rukopisem, jeho kolega ve svých dvaadvaceti letech dostal cenu Albin Hagströma pro slibného kytaristu na hudební scéně a o rok později složil hudbu pro výstavu nejmladší nositelky Nobelovy ceny za mír Malály Júsufzaj.

Oba muži se potkali na studiích v Rotterdamu, Toto setkání vyústilo v Carlssonův krátký pobyt v Česku, společné hraní a nakonec i kapelu. Na kvartet ji doplnili vyhledávaní slovenští jazzmani nejmladší generace - Peter Korman hrající na kontrabas i baskytaru a Kristián Kuruc ovládající bicí nástroje.

Druhý společný počin "Our Stories" se na svět vylupuje sebevědomě. Dává zapomenout na jisté ohledávání terénu a vlastních možností společného působení, znatelného na "Journeys". Album otevírá krásný kytarový akordeon ve skladbě "Wanderer". Zdá se, že v poutníkovi v názvu skladby cestovatelský motiv, vznášející se nad první deskou, plynule přechází do putujícího, který dost možná zastřešuje právě ony naše příběhy shromážděné na této nahrávce.

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet odvážně vykračují do různých směrů, a přesto můžeme "Our Stories" nazvat kompaktním a strhujícím dílem. Najdeme tu vyloženě jazzrockový výlet v dynamické "Alf's Groove", Kotačovo vrcholně lyrické číslo "Relief" nebo severskou jazzovou školou ovlivněný atmosférický kus "Faith", který se může opřít až o popově pojatá bicí.

"Wanderer" vyvolává v paměti scény ze spaghetti westernů. Mezihra "Before The Storm" si vystačí s kontrabasem a pak se přelije do dramatické "Supercell", která výborně demonstruje sehranost čtveřice hráčů. Závěrečná "Brno Boyz" zase přináší hravý dialog obou protagonistů, který se ve své škále nálad jakoby zhušťuje, odráží předchozí přístupy a vznáší se nad aktuálně znějícím beatem.

Novinka vznikala ve studiích Sono, tamní tým se postaral i o mastering, Podařilo se tak docílit specificky nejazzového zvuku. Ten je dynamický, až rockový s důrazem na hutnost a prostorovost, má sílu, která příjemně kope. Kolekce devíti skladeb tak dostává výrazný drive, který ji - společně s přístupností, nikoliv však prvoplánovou - táhne kupředu.

"Our Stories" představuje nesmírně výraznou nahrávku - svými barvami, všeobjímajícím přístupem i důrazem na propojení všech hráčů, dominantně samozřejmě Kotači s Carlssonem. Jejich nápady, hudební dialogy nebo jen lehké vzájemné výpomoci (viz jemné přihrávky kytary pod sólovou trumpetou v "Relief") album napájejí jako pomyslný životadárný pramen. Bez rytmiky, obzvláště bez kontrabasu, na který Korman často hraje i smyčcem, by byl dojem poloviční.

Symbióza kvartetu pánů Carlssona a Kotači vás snadno uhrane. O téhle desce ještě dozajista uslyšíme - minimálně na konci roku či začátkem toho následujícího při sestavování výročních přehledů a žebříčků.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ghost - The Future is a Foreign Land 8/10
Audio: Ghost vyslali do světa skladbu "The Future is a Foreign Land", která poprvé zazněla pod titulky filmu "Rite Here Rite Now" O předposledním červnovém víkendu strašili v kinech po celém světě maskovaní Ghost se svým koncertním filmem "Rite Here Rite Now". Ten, kromě povedeného záznamu vystoupení, odhalení nového lídra kapely a několika letmých pohledů... čtěte zde
Vydáno: 30.06.2024 14:29 v sekci Audio / Video | Audio
Lukáš Oravec Orchestra - Big City Moods 8/10
Recenze: Lukáš Oravec Orchestra zve albem "Big City Moods" na projížďku nadčasovým hudebním velkoměstem O síle a vnitřní energii Lukáš Oravec Orchestra netřeba dlouze diskutovat. Přední hráči i aranžéři, koncepční uvažování, svěží přístup k bigbandovému hraní - to jsou základní pilíře tvorby tělesa kolem trumpetisty... čtěte zde
Vydáno: 29.06.2024 18:00 v sekci Recenze
Letní kapela - Problém 8/10
Audio: Písnička "Problém" Letní kapely se zrodila z kafkovských inspirací V době, kdy se Priessnitz uložili k časově neohraničenému spánku a Kafka Band dost možná dojíždí do cílové rovinky, zůstává Jaromíru Švejdíkovi Letní kapela. Projekt se na podzim vrátí s druhou deskou "Jako pes", nyní... čtěte zde
Vydáno: 29.06.2024 08:30 v sekci Audio / Video | Audio
Jan Holeček (Livin Free) - Nedokážu si představit život bez hudby
Rozhovory: Jan Holeček (Livin Free) - Nedokážu si představit život bez hudby Jana Holečka na pódiích nelze přehlédnout. Vystupoval s Blues Bandem Luboše Andršta, s obnoveným Energitem, nyní zpívá a hraje na klávesy v projektu Flamengo Reunion Session. Vede i svou vlastní formaci Livin Free, která po letech ticha... čtěte zde
Vydáno: 27.06.2024 14:40 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 25. týden 2024
Českému éteru i díky samplu Cooliova hitu vládnou Ella Henderson a Rudimental, stíhá je Artemas Dua Lipa zase jednou uvolnila místo jiným, a tak se do čela tuzemského rádiového žebříčku probojovali Ella Henderson a Rudimental se songem "Alibi". Už na dvojku poskočil hit streamovacích platforem "I Like The Way You Kiss Me" od... čtěte zde
Vydáno: 27.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna (22.05.2024 11:00)
- Audio: "Alf's Groove" zavádí mezinárodní Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet do vod jazzrocku (01.05.2024 14:25)
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Mimořádný koncert v Brně: Cotatcha Orchestra uvede Stravinského "Ebony Concerto" (02.06.2023 11:57)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Audio: Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet zvou ve skladbě "Zephyr" do barevného světa bez hranic (04.10.2022 15:33)
- Audio: Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet rozšiřuje ve skladbě "Focused Voice" svou zvukovou paletu o elektroniku (30.03.2022 11:14)
- Kvartet Alfa Carlssona a Jiřího Kotači vyráží na letní turné po Česku a Slovensku (30.07.2021 10:31)
- Recenze: Cotatcha Orchestra prozkoumává na desce "Bigbandová elektronika" možnosti moderního jazzu (06.12.2020 08:30)
- Cotatcha Orchestra spojí na novince jazz s elektronikou. V čerstvém singlu "Billy's Pilgrimage" hostuje Lenka Dusilová (08.11.2020 14:59)

ALBUM TÝDNE 26/2024

Becky Hill
Believe Me Now?

Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?" dorostla v působivou zpěvačku, která se ale rozhodně nevzdává svých kořenů v taneční hudbě.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 01.07.
Pet Shop Boys (UK) (O2 Universum, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince The Prodigy Justin Bieber Taylor Swift mp3.com Dua Lipa Ella Henderson Billie Eilish Queen Pet Shop Boys Adam Lambert Mirai Blur Brian May Artemas Marc Rebillet Lucie Vondráčková Roger Taylor Beyoncé
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe