Moody Moon Noize vol. 5 oznamuje kompletní program

18.06.2024 16:58 - Tisková zpráva | foto: Spyros Droussiotis

Severočeský Chomutov přivítá poslední srpnový víkend pátý ročník butikového festivalu Moody Moon Noize. Jeho pořadatelé - tým magazínu Full Moon, promotérské platformy Heartnoize a Mood a místní spolek Kuprospěchu - oznamují poslední jména letošního programu. Moody Moon Noize vol. 5 se odehraje ve dnech 29. - 31. srpna 2024, mezi nově zveřejněnými jmény se objevuje intenzivní punková čtveřice Deti nebo projekt Mezi patry klid, doprovodný program doplní například výstava fotografky Julie Hrnčířové, autorské čtení spisovatelky a publicistky Kláry Vlasákové nebo diskuze publicisty Miloše Hrocha s Janem P. Muchowem (The Esctasy of Saint Theresa). S finální podobou programu je zároveň spuštěn prodej omezeného množství jednodenních vstupenek.

První limitovaná edice lístků je vyprodána, aktuálně je v prodeji další vlna v ceně 690 Kč (plus příslušné poplatky), opět v omezené kapacitě. Část vstupenek je alokována pro místní obyvatele. Nově je přidána limitovaná edice jednodenních vstupenek na každý ze tří festivalových dnů.

Dramaturgie festivalu je postavena na aktuálních jménech hudební scény, mezi tradiční programové body patří také slovenská linie (na snímku Petra Hartmanová). Na aktuálním ročníku se tak vedle DJ setu zkušeného Fvlcrvma představí dvojice Meowlau x Val, zpěvačka a producentka Dasa nebo punková čtveřice Deti, kterou vychvaluje samotný Denis Bango (Fvck_Kvlt). David Čajčík z Heartnoize k výběru slovenských nadějí říká: "Ačkoliv byl rok 2023 jedním z nejlepších, co se týče lokálních releasů, nedokážu si představit, že bychom si na našem typu festivalu vystačili pouze s českou scénou. Otáčet se na východ je nutnost i ctnost."

Mezi nově oznámenými jmény se objevuje také dvojice Mezi patry klid, vítězové výzvy Bastl Electronic Track za rok 2022, vyhlašované hudebními cenami Vinyla, a autoři jednoho z nejpovedenějších letošních debutů nebo umělkyně Tokyo Drift. K jejímu vystoupení Michal Pařízek z Full Moonu dodává: "Jednou ze zásad, kterou se při tvorbě programu Moody Moon Noize řídíme, je neopakovat se. V případě umělkyně Pavly Bastlové jsme se rozhodli udělat částečnou výjimku. Podíl Tokyo Drift na Rohonyho albu 'Superfly' je natolik výrazný, že jsme si jeho show bez ní neuměli představit, podobně podařené je i společné album "Silver", které Tokyo Drift vydala letos na jaře s dalším raperem Yanntrayem. Tokyo Drift tak vystoupí na letošním ročníku hned dvakrát, byť nikoli samostatně."

Doprovodný program bude pestrý: kromě vystoupení Petra Onufera a Jana Tomáše s "Pustou zemí" W. S. Eliota se chystá také autorské čtení Kláry Vlasákové, přednáška místního rodáka, pedagoga a kurátora Václava Janoščíka nebo debata publicisty Miloše Hrocha s hudebníkem Janem P. Muchowem (Esctasy of Saint Theresa). Jedním ze zásadních bodů bude výstava fotografky Julie Hrnčířové, která bude mít pop-up charakter.

"Juliina loňská výstava 'To se může jednou hodit' byla pro mě osobně jedním ze zásadních zážitků roku, velký ohlas sklidily také její fotosessions pro Full Moon, ať už s Amelií Siba v roce 2022 nebo loni s Katarzií. Zapojení do Moody Moon Noize řešíme od loňského roku, její díla budou provázet návštěvníky festivalu hned v několika lokacích. Slíbeno je pokračování dlouhodobé série Everyday Sculptures, ale také barevné manipulace nebo nová, abstraktnější tvorba," říká k tomu Pařízek.

Jedním z míst, kde budou díla Julie Hrnčířové nainstalována, bude foyer městských lázní, kde proběhnou i dva z pátečních koncertů. Dominantní a dlouhá léta opuštěná budova je pro místní obyvatele ikonická, jak potvrzuje za spolek Kuprospěchu Petr Karásek: "K budově městských lázních se váže velmi silný sentiment všech pamětníků jejich velkolepého provozu. Jedná se ale také o jednu z nejvýznamnějších staveb poválečné architektury v našem regionu. Tu vůbec nejvýznamnější, tzv. chomutovské Experimenty, představíme festivalovým divákům také, a to prostřednictvím procházky s přednáškou."

Myšlenka na butikový festival s omezenou kapacitou pořádaný na specifických místech vznikla na jaře roku 2020, od druhého ročníku ohlásili pořadatelé přehlídky - tým magazínu Full Moon a promotérské platformy Heartnoize a Mood - její putovní charakter. Po dvou ročnících v Mariánských Lázních a jedné edici v Prachaticích zakotvil festival druhým rokem v severočeském Chomutově. Moody Moon Noize vol. 5 bude probíhat v brutalistní budově Městských lázní, Kulisárně Městského divadla, Kostele svaté Kateřiny nebo na Kamencovém jezeře, doprovodný program proběhne například v klubu Druhé Patro nebo na Mnišském dvorečku v místním Oblastním muzeu. Chybět nebude ani tematická procházka okolo místních Experimentů, pozoruhodného třídomí na sídlišti Březenecká.

Veškeré informace lze nalézt na oficiálních stránkách akce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY