David Gilmour přepustil hlavní roli v singlu "Between Two Points" své dceři Romany

26.06.2024 08:54 - Jiří V. Matýsek | foto: Sony Music

Britský hudební matador David Gilmour před časem oznámil nové studiové album "Luck and Strange". To vyjde v září, téměř dekádu od zatím posledního počinu v diskografii kytaristy Pink Floyd "Rattle That Lock".

Deska vznikala pod dohledem producenta Charlieho Andrewa, který, jak muzikant v jednom z rozhovorů přiznal, dokázal úžasným způsobem narušit to, co by samotný Gilmour nebo jeho posluchači považovali za dané. A jeden z takových nečekaných tahů ukazuje druhý zveřejněný singl, skladba "Between Two Points".

Samotný Gilmour se totiž v poklidně plynoucí, křehké písni stáhl do pozadí a vokální povinnosti přenechal své dceři Romany. Po celou dobu ji ale doprovází jemnou akustickou kytarou a finále si ukradne pro sebe, když se vytasí s brilantním sólem, které zahalí do svých typických zvukových barev. Jak je pro Gilmourovu kytarovou práci typické, i tady svoje melodie staví subtilně, nedává své schopnosti přehnaně na odiv a výsledek je prostě skvělý. Jako by záměrně utlumené skladbě tímto závěrem najednou přidal světlo.

Náladu "Between Two Points" podtrhuje i černobílý videoklip, který režíroval Gevin Elder. Oba protagonisty - jakkoliv hlavní postavou je tu Romany -, často spojuje v prostoru stejného záběru, ale stejně to vypadá, že každý z nich je sám. Obrazově velmi uhrančivé video sytí posmutnělá melancholie. A také zde nástup Gilmourova sóla působí jako vstup z jiného světa - z prostoru neurčitých melancholických obrazů se najednou ocitáme v muzikantově studiu, v obklopení nástroji, v místě, kde se emoce vyjadřují jinými, neobvyklými způsoby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY