shop.musicserver.cz
Machine Head, Forum Karlín, Praha, 10.6.2024

Machine Head se vrátili ve velkém stylu, se spoustou ohňů a emocí

Vydáno: 11.06.2024 14:30 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Robb Flynn opět dokázal, že Machine Head nikdo nezničí, ani oni sami. Po těžkých obdobích se vrátili s novou energií a v pražském Foru Karlín předvedli strhující koncert. Propracovaná světelná a ohňová show, skvělý zvuk a emotivní výkon otce zakladatele zaručily pro všechny fanoušky nezapomenutelný večer.

Live: Machine Head

support: Refore
místo: Forum Karlín, Praha,
datum: 10. června 2024
setlist: Imperium, Ten Ton Hammer, CHØKE ØN THE ASHES ØF YØUR HATE, Now We Die, Is There Anybody Out There?, Aesthetics of Hate, Old, SLAUGHTER THE MARTYR, Locust, The Blood, The Sweat, The Tears, NØ GØDS, NØ MASTERS, Darkness Within, The Declaration, Bulldozer, From This Day, Davidian, Halo
Fotogalerie

Machine Head, Forum Karlín, Praha, 10.6.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Robb Flynn je nezmar. Už dvakrát totiž přežil svou hudební smrt. Nejdřív na začátku milénia, kdy se tehdejší příklon k nu-metalu nesetkal s komerčním úspěchem a kapela skončila na dlažbě bez stálého labelu. Následoval ovšem hudební progres k technicky brilantnímu metalu a kreativní vrchol v období okolo alba "The Blackening". Před pár lety pak ze skupiny odešli všichni tři Flynnovi spoluhráči, Machine Head vydali dvě křečovité desky a hráli spíš už jen v klubech.

Jsme nyní svědky druhého zmrtvýchvstání? Pravděpodobně ano. Kapela se blýskla propracovanou studiovkou "Of Kingdom And Crown" v nejlepším duchu právě "The Blackening" a už před dvěma lety v roli předskokanů Amon Amarth předvedla také skvělou koncertní formu. Velkolepý comeback pak stvrdila i v pondělí na své samostatné show ve Foru Karlín.

Machine Head, Forum Karlín, Praha, 10.6.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Zvolený prostor se zdál být poměrně ambiciózní - když u nás skupina hrála posledně, ještě před covidem, stačilo jí Roxy. Nakonec prostor fanoušci naplnili tak z půlky, plochu ke stání ale zaplnili poměrně slušně.

A to už během tuzemského předskokana v podobě formace Refore. Tady se ale výběr úplně nepovedl. Čtveřice předvedla dřevní thrash nebo spíš primitivní death metal konce osmdesátých let, který přímočarou sypačkou i vokály připomínal právě nejstarší desky pozdějších neotřesitelných králů žánru Death. To ale nemyslím jako pochvalu. Monotónnost a rychlost není vše. Machine Head se dostali tam, kde jsou, právě díky kompoziční pestrosti. Daleko lépe by do line-upu večera seděli třeba rovněž tuzemští Shatter, kteří před pár týdny vydali našlapané nové album.

Sami Machine Head v Praze předvedli naprosto reprezentativní průřez kariérou, a šlo tak poznat, že ne všechna období jejich diskografie jsou po chuti všem jejich fandům. Období před patnácti lety dotáhlo až do krajnosti heavymetalové pidlikání a patos, a tak právě fanoušci této hudby moc nejásali při bloku nu-metalových skákaček ke konci setu. Přece jen - rap a heavy metal spolu úplně neštymují.

Flynn je pořád srdcař. Svým nasazením a charismatem táhl celou show, a tak ani moc nevadilo, že kapela dnes spíše působí jako revival technicky vytříbených nádeníků kolem něj. I když - bez Adama Duce nebo Davea McClaina - skupina zkrátka nemá duši.

Machine Head, Forum Karlín, Praha, 10.6.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Masivní světelná a ohňová show, stejně jako naprosto famózní projekce, přinesly vizuálně promyšlený a impozantní zážitek. Zvukově bych snad jen o něco stáhl kopák ve prospěch kytar, jinak i během tohoto večera potvrdilo Forum Karlín statut dokonalého koncertního prostoru.

Dramaturgicky ale nebylo dle mého nejšťastnější zařadit po kultovní vypalovačce "Davidian" úplně na konec ještě kompozičně pestrou skladbu "Halo". Právě zmíněná raketa z debutové desky dříve spolehlivě zakončovala každou jejich show jako pravý metalový orgasmus.

Robb každopádně neopomněl dlouze vyznat svou lásku Praze, korunovanou klasickým klipem "Darkness Within" z Karlova mostu. Skvělý večer tak jen občas kazili někteří podnapilí redneck fanoušci - v tomto bohužel Machine Head přitahují i podobnou sortu lidí jako třeba Slayer.

Jinak se ale dá se říct, že šlo o triumfální návrat formace ve skvělé formě, která dvouhodinovou smrští potvrdila svou nezničitelnost. Doufejme, že přijde i nový nádech a další kreativní etapa její bohaté kariéry.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
Alice Cooper, enteria arena, Pardubice, 17.6.2024
Naživo: Groteskní imaginárium doktora Alice Coopera okouzlilo Pardubice energií i přehlídkou hitů Pokud bychom měli vypíchnout tu nejpodstatnější věc, kterou Alice Cooper dal světu, jednalo by se o jeho jedinečné propojení rockové muziky a hororového divadla. Položil základy, na kterých svoje spektákly staví mnozí další.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 15:30 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Skladba "Confusion" vyhnala thrashery Refore na moravské ropné pole (14.06.2024 16:51)
- Fotogalerie: Machine Head dobyli pražské Forum Karlín (11.06.2024 09:00)
- Ostravský festival Necro Metal Pilgrims 2024 přinese metal, pivo a skvělou atmosféru (17.03.2024 20:18)
- Machine Head vystoupí v červnu v Praze (07.03.2024 16:28)
- Křest druhé desky Refore dopadl na jedničku (23.02.2024 18:31)
- Recenze: Thrashoví berani Refore svou druhou řadovkou "Illusion of Existence" masakrují (20.02.2024 11:30)
- Thrashové komando z Valašska Refore vydává druhou desku "Illusion of Existence" (16.02.2024 11:33)
- Audio: Moravští thrasheři Refore jdou do cílové rovinky a představují další singl z nového alba "Illusion of Existence" (25.01.2024 13:33)
- Třeste se, singl "Eternal Pain" od Refore je venku (12.01.2024 18:59)
- Video: Amon Amarth se v klipu "Saxons and Vikings" pustili do křížku s heavymetalovými veterány Saxon (20.12.2023 17:58)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Vladimír Mišík Prince Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Kabát Queen Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe