Ze sedmiminutového opusu "Genesis." od RAYE se tají dech

11.06.2024 09:15 - David Böhm | foto: Otis Dominique

RAYE si svou tvůrčí svobodu očividně užívá na maximum. Své debutové album "My 21st Century Blues", které loni vydala pod nezávislým labelem Human Re Sources, minulé září předvedla s doprovodem orchestru a gospelového sboru vyprodané Royal Albert Hall. Letos za desku dostala rekordních šest BRIT Awards. Nyní přichází s novinkou "Genesis." A ta je jakákoli, jen ne předvídatelná.

Na písni trvající sedm minut zpěvačka pracovala rok a půl a podařilo se jí v ní dechberoucím způsobem zkombinovat jazz, hip hop, r'n'b i big band. Ambiciózní skladba v prostřední části připomene svou otevřeností a bezradností interpretčin doposud největší hit "Escapism." Pokud by pro váš playlist sedm minut značilo až příliš velkou nálož, na streamingových platformách naleznete tento opus rozdělený také na tři části, takže si můžete uložit třeba jen tu nejoblíbenější.

"Je umělcovou povinností reflektovat dobu." Tento citát pro hudebnici hodně znamená a zřejmě ji inspiroval ke složení tohoto kousku. "V tomto světě je tolik temnoty a bolesti. Chtěla jsem stvořit něco hluboce osobního a syrového o svých myšlenkách a o světě kolem nás," prozradila ve svém instagramovém příspěvku.

Nezbývá než uznat, že se jí to skutečně povedlo. Výsledku pomáhá i doprovodný klip, který lze snadno označit za umělecké dílo. Britku v něm skrze mobilní obrazovky nejprve sledujeme v nepříjemných stavech, následně jako performerku v divadle. Video hýří barvami, provokuje svými střihy a agresivními obrazy. Na konci však přece jen dojde na tolik potřebné světlo a naději. Desítek na musicserveru moc nedáváme, ale "Genesis." si ji bezpochyby zaslouží.

Interpretka, vlastním jménem Rachel Agatha Keen, nový singl propagovala velmi zajímavým způsobem. Na vybraných místech přichystala během večera pro fanoušky několik vystoupení, během nichž "Genesis." vždy živě představila s kapelou. Vidět ji takto nevšedně naživo se poštěstilo jejím příznivcům v Německu, Francii a samozřejmě domovské Británii.

Schválně, zda si alespoň některou část této povedené skladby budou moci vychutnat i čeští posluchači na pražském Metronome festivalu, kde RAYE vystoupí 22. června.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY