Deathmetalová stálice Tortharry vydá v polovině června řadovku "Paměť kamenů". Poprvé v češtině

09.06.2024 14:39 - Jiří V. Matýsek | foto: MetalGate

Východočeské death metalisty Tortharry lze bez uzardění označit za domácí žánrové stálice. Na deathové scéně se pohybují už více než třicet let a vydali desítku pozitivně přijatých alb. Všechna ale byla natočena v angličtině. Až letos se kapela rozhodla udělat doslova krok do neznáma.

Novou kolekci, kterou nazvala "Paměť kamenů", totiž nahrála kompletně v českém jazyce. Jak muzikantům mateřština sedí, můžete ochutnat pod článkem v singlu "Odpočinek". Celá deska vyjde u labelu MetalGate v polovině června. Za zásadní změnou nestojí kalkul, ale spíše snaha zkusit zase něco nového.

"Byl to nápad Lemyho (basa, zpěv), který s tím za mnou přišel před dvěma lety na jedné svatbě. Proběhly nějaké drinky, byla legrace a do toho Lemy, že se mnou potřebuje mluvit. Nakonec z něj vylezlo, že bychom mohli natočit album v češtině. V tu chvíli jsem netušil, jestli je to skvělá myšlenka, nebo naopak, ale měl jsem v sobě pár piv a souhlasil jsem," usmívá se kytarista a zpěvák Dan. Reakce zbytku kapelního týmu byla, z pochopitelných důvodů, rozpačitá, nikdo ale neřekl ne.

"I náš dvorní textař Štefan Ležovič souhlasil, ačkoliv prohlásil, že to bude oříšek, protože dosud psal texty jen v angličtině. Zkrátka, usoudili jsme, že do toho půjdeme a uvidíme, jak to dopadne," popisuje Dan.

Nakonec formace stvořila rovnou koncepční album. Jak název napovídá, věnuje se kamenům, respektive těm, co pamatují hrůzné věci naší historie. S textovou stránkou pak koresponduje ryze žánrový obal a celková grafika nahrávky.

"Paměť kamenů" vyjde hned v několika formátech, konkrétně na CD, na černém vinylu a digitálně. Na CD a digitál se posluchači mohou těšit už v červnu, přičemž křest desky se uskuteční na MetalGate Czech Death Festu, jenž se koná v termínu od 13. do 15. června v Červeném Kostelci. Vinyl bude následovat ve druhé polovině roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY