Twenty One Pilots na albu "Clancy" dospěli, stále ale srší nápady

10.06.2024 00:00 - Pavel Parikrupa | foto: Live Nation

Twenty One Pilots neboli Tyler Joseph a Josh Dun z města Columbus v Ohiu na své sedmé studiovce "Clancy" rozvíjejí mysteriózní příběh návratu jistého Clancyho do postapokalyptického města zvaného Dema ve světě Trench. Pokud vám tato slova nedávají smysl, vůbec to nevadí.
8/10

Twenty One Pilots - Clancy

Skladby: Overcompensate, Next Semester, Backslide, Midwest Indigo, Routines in the Night, Vignette, The Craving (Jenna's Version), Lavish, Navigating, Snap Back, Oldies Station, At the Risk of Feeling Dumb, Paladin Strait
Vydáno: 24.05.2024
Celkový čas: 47:18
Vydavatel: Warner Music
K tomu, abyste si užili hudbu z nové kolekce Twenty One Pilots, nemusíte znát příběh protagonisty úplně do hloubky. Tyler a Josh (a Paul Meany, producent a frontman Mutemath) si vymysleli fiktivní svět a dystopické město, v němž se odehrávají Clancyho dobrodružství. Koncept se prolíná třemi alby, skladby na nich ale obstojí i samostatně bez znalosti všech kryptických odkazů a tajemných vzkazů, v nichž se vyžívají hardcore příznivci čili The Skeleton Clique.

Ačkoliv se minulé "Scaled And Icy" (anagram "Clancy Is Dead") pozitivnější náladou a místy tanečními rytmy mírně od mysteriózního světa Trench odklonilo, poslední položka alba "Redecorate" naznačovala zase návrat zpět. A ten se teď skutečně udál. I doslova - první slova ve skvělém úvodním songu "Overcompensate" hlásí "Welcome back to Trench".

Kapela si velmi zakládá na vizuální prezentaci, a tak mimo jiné tajemně naznačovala novou hudbu také tím, že na streamovacích platformách najednou přelepila obaly starších desek červenou lepící páskou. Fanoušci se samozřejmě mohli pominout. Vynikající nápad! Dalším chytrým krokem se ukázalo video, jakási rekapitulace minulých dílů, jak to známe z televizních seriálů, kde dvojice shrnula minulý děj. Ostatně ke všem skladbám z nové desky natočila vlastní videoklip.

To, že posloucháte koncepční album, vlastně ani nemusíte poznat. "Clancy" se skládá povětšinou z normálně dlouhých písniček, které se rozprostírají napříč žánry a překvapují nápady.

"Overcompensate" se z úvodního monumentálního intra převalí do rozsekané členité hiphopové pecky. "Next Semester" zdobí dráždivý punkový osten, ale taky lahodný melodický refrén a nebeský bridge. "Lavish" zase překvapí rozmazanými konturami a nese se na basové vlně trochu obšlehnuté z "Jump Around" od House Of Pain. "Navigating" v sobě nese mladickou dravost raných U2. "Routines In The Nigh" a "Vignette" by se klidně mohly vznášet nad tanečním parketem, a hodily by se tak i na předchozí kolekci "Scaled And Icy".

Takto by se daly rozebírat nápady a nálady všech skladeb z "Clancyho", tím ať se ale příjemně zabaví každý posluchač sám. Twenty One Pilots ve své tvorbě úspěšně rostou a dospívají (ne každému z jejich vrstevníků se to daří) a s nimi rostou a dospívají i jejich fanoušci. Ti se bezpochyby potkají na pražském koncertě v O2 areně 12. dubna 2025.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY