Koho neminout na letošním Metronome Prague? Šest tipů na hvězdy i černé koně

18.06.2024 08:00 - Ondřej Hricko | foto: Sebastian Kapfhammer

Pražský festival Metronome je pravidelnou přehlídkou neotřelých jmen: nabízí pečlivý výběr domácích interpretů i řadu mezinárodních hvězd. Letos pro vás máme opět několik tipů, které byste v programu neměli opomenout. Rozdělili jsme je podle jednotlivých dnů.

Čtvrtek

Michael Kocáb 70

Odkud: Česko
V kolik: 20:30 - 22:00
Kde: Fontána stage

Zatím každý rok dokázali pořadatelé vedle zahraničních lákadel zajistit i originální, často jinde neviděné sety českých hudebníků. Vzpomeňme na unikátní spojení Jiřího Suchého s Ivanem Králem či reinkarnaci Alice s Danem Bártou. Letos přijal pozvání legendární rocker a bývalý politik Michael Kocáb, který se rozhodl zde oslavit své sedmdesáté narozeniny. Koncert bude mít punc jedinečnosti, neboť ho lídr Pražského výběru pojme jako průřez celou svou bohatou kariérou.


Daði Freyr

Odkud: Island
V kolik: 23:30 - 00:30
Kde: Mooon club

Eurovision Song Contest sice nevyhrál, přesto se islandský hudebník Daði Freyr se svým osobitým stylem a prezentací nesmazatelně zapsal do mysli diváků. Původně se měl soutěže zúčastnit v roce 2020 se skladbou "Think About Things", jenže tehdy byla nakonec písňová přehlídka kvůli pandemii zrušena. O rok později už se evropským posluchačům představil, a to s kouskem "10 Years". Jeho finálové vystoupení ovšem běželo pouze ze záznamu, neboť členové zpěvákovy kapely skončili v karanténě. Tento více než dvoumetrový muzikant, jehož styl je jen těžko definovatelný, platí za jednoho z nejvýraznějších islandských umělců poslední doby.


Pátek

The Last Dinner Party

Odkud: Velká Británie
V kolik: 17:30 - 18:30
Kde: ČSOB Metornome stage

Tyhle holky z Londýna nakoply vrtule své kariéry pěkně zostra. Abigail Morris, Lizzie Mayland, Emily Roberts, Georgia Davies a Aurora Nishevci sice fungují teprve od roku 2021, ale už si zvládly společně zahrát na největších hudebních přehlídkách Glastonbury a Latitude. Letos dokonce uspěly na udílení Brit Awards, a to v kategorii BRITs Rising Star. Svůj debut "Prelude to Ecstasy" přitom vydaly až letos v únoru. Kvintet The Last Dinner Party rozhodně patří k černým koňům tohoto ročníku Metronome Prague.


Vera Sola

Odkud: USA
V kolik: 21:15 - 22:30
Kde: Mooon club

Danielle, dcera slavného herce Dana Aykroyda, která vystupuje pod pseudonymem Vera Sola, sice vystudovala poezii na Harvardské univerzitě, ale nakonec ji to táhlo spíš k hudbě. Ve svém rukopisu, otisknutém do dvou dosavadních řadových nahrávek "Shades" a "Peacemaker", kombinuje prvky folku, blues, soulu a americany s psychedelickou estetikou. Svým osobitým vokálním projevem a hypnotickou hudbou připomíná střet světů Lany Del Rey a Davida Lynche.


Sobota

CMAT

Odkud: Irsko
V kolik: 15:30 - 16:30
Kde: Park stage

Pochází z Irska a do Prahy přiveze osvěžující dávku poctivého country-popu. Řeč je o Ciare Mary-Alice Thompson aka CMAT, která sice ve svých textech nešetří tklivostí, depresivními tématy a osobními hořkostmi, ale svůj projev vždy staví na pozitivitě a osobitém humoru. V rodné zemi platí za stoupající hvězdu, která pravidelně dobývá hitparády. Nyní se rozhodla ukázat svůj um i mimo zelený ostrov a jednou z jejích zastávek bude i naše metropole.


Raye

Odkud: Velká Británie
V kolik: 22:45 - 00:00
Kde: ČSOB Metronome stage

Oznámení o účasti britského r'n'b klenotu si nechali pořadatelé festivalu až skoro na konec. Londýnská zpěvačka Rachel Agatha Keen, kterou zná svět pod jménem Raye, nastartovala svou kariéru účastí v prestižním výběru talentů - soutěži BBC Music Sound of 2017, kde se umístila na třetím místě. Lépe si ten rok vedli pouze její žánrová kolegyně Ray BLK a mohutný Rag'n'Bone Man. Získala celou řadu prestižních cen, včetně šesti letošních Brit Awards. Do Prahy přiveze loňskou povedenou prvotinu "My 21st Century Blues". Tenhle koncert plný emocí a čiré muzikálnosti si rozhodně nenechte ujít.


Kdo chce mimo zmíněných zažít naživo také hvězdy, jako jsou Milky Chance, Kosheen nebo Michaela Kiwanuka, neměl by na letošním ročníku Metronome Prague chybět. Akce se uskuteční od 20. do 22. června 2024 na pražském Výstavišti. Vstupenky na třídenní program seženete za 3 790 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY