Smrt a znovuzrození. Heilung v živém klipu "Truast" nabízejí blízký pohled na svůj koncertní rituál

01.06.2024 13:37 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Oživení nepoznané pradávné minulosti prostřednictvím hudby i performance - tak nějak by se dala charakterizovat metoda, s níž pracuje dánsko-německo-norské experimentálně folkové uskupení Heilung. Společně s norskou formací Wardruna se stalo jedním z nejvýraznějších neo-pohanských spolků, které berou posluchače do mystického dávnověku.

Dosud tři vydaná studiová alba, jakkoliv skvělá, dovedou jen částečně vystihnout dojmy, které se na diváka valí z pódia při jejich živých rituálech. Ranou podobu vystoupení zachytil živák "LIFA", jak to na představeních Heilung vypadá nyní, ukáže záznam nazvaný "LIFA Iotungard", který vyjde u labelu Season of Mist 9. srpna. Natáčelo se v přírodním amfiteátru Red Rocks nedaleko amerického Denveru a velkolepá skaliska poskytla veškerému dění působivou kulisu.

Formace poslala do světa ochutnávku v podobě skladby "Truast", která zachycuje klíčovou pasáž celého koncertu. Jedná se totiž o symbolický rituál, který odráží příběh smrti a zrození. Šaman v doprovodu dunících bubnů a hrdelního zpěvu obětuje bojovnici, po čase ji ale opět přivolá zpět k životu, aby se zařadila mezi jakési vyvolené. To vše proběhne v jedinečném a doslova hypnotickém vizuálním podání.

Heilung se na konci léta vrátí na pódia a Česko si vybrali jako místo pro uskuteční nejambicióznějšího koncertu šňůry. Uskuteční se 7. září v areálu Na bojišti v Trutnově a přinese celodenní oslavu skandinávského středověku. Kromě nich zahraje i fenomén Zeal & Ardor, který zbořil minulý ročník festivalu Brutal Assault svým neotřelým spojením black metalu a gospelu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY