Eurovize na ústupu? Kdepak, letos trhala rekordy

28.05.2024 16:37 - Honza Balušek | foto: Kubo Křižo

Milovaná i nenáviděná akce Eurovision Song Contest se v dohledné době z televizních obrazovek určitě nevytratí. Jak informovala Evropská vysílací unie (EBU), letošní přenosy soutěže zaznamenaly nové rekordy.

Podle dostupných údajů si tři živá vysílání naladilo po celé Evropě celkem 163 milionů diváků. To je ve srovnání s rokem 2023 o jeden, oproti roku 2022 dokonce o dva miliony lidí více.

Eurovize ale nesklízí úspěchy pouze na televizních obrazovkách a v Evropě - zasahuje celý svět. Online digitální platformy také zaznamenaly rekordní rok se 486 miliony unikátních účtů zasažených na TikToku, což je více než čtyřnásobně větší počet než v roce 2023. Až 42 milionů unikátních diváků ve 231 zemích rovněž sledovalo oficiální YouTube kanál. A to se všechna data týkají pouze týdne živých přenosů.

Jean Philip De Tender, zástupce generálního ředitele EBU, k tomu řekl: "Tato neuvěřitelná čísla ukazují obrovský globální dopad Eurovize - online, v televizi a zejména hudebně. Máme neskutečnou radost, když vidíme růst stovek milionů diváků, kteří se dívají na živé přenosy na kanálech členů EBU, a rekordní počty lidí, kteří sledují písně a umělce na našich různých digitálních platformách."

Českou republiku v letošním ročníku zastupovala zpěvačka Aiko s písní "Pedestal". Do finále soutěže se ale bohužel neprobojovala.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY