The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance"

13.05.2024 10:30 - Honza Balušek | foto: Anna Bartolotti

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.
8/10

The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance

Skladby: Relationships? Hard!, Your White Powder, Boxing Without Gloves, The Thing Called Love, Happiest Day Ever, Mental Health, Good Feelings, Retry, Clouds, Take My Time, borntocry
Vydáno: 5.4.2024
Celkový čas: 31:23
Vydavatel: The Valentines
The Valentines patří mezi ty kapely, u nichž si po poslechu či zhlédnutí některého z jejich povedených klipů řeknete, že jim to opravdu šlape a měly by být známější. Možná ale jejich mix synth popu a kytar zní až moc retro, a i když jim ke zviditelnění pomohla také účast v národním kole Eurovize, ten zásadní průlom je snad teprve čeká.

"You All Look Beautiful When You Dance" je každopádně představuje jako sebevědomou skupinu s rozpoznatelným zvukem a hlavně - skvělými písničkami. S těmi si ve studiu poradili hlavně sami hudebníci, pomohli jim však v producentské roli Rony Janeček a trochu i Filip Vlček z John Wolfhooker.

Po tvrdších rockových začátcích formaci v posledních letech charakterizují hlavně zábavné klipy, smutné texty a veselá hudba plná synťáků. To vše najdeme samozřejmě také na desce, muzikanti na ní ale přece jen zavzpomínali i na své kytarovější počátky. Ostřeji se do toho pustí hned v úvodní dvojici skladeb. První, pouze dvouminutovou vypalovačku "Relationships? Hard!" sice odpálí chytlavý synťákový motiv, dopředu ho ale pohání výrazná basa frontmana Honzy Doležala. Dvojka "Your White Powder" už ale přináší pořádný rock'n'roll.

Základ nahrávky každopádně tvoří na výrazných synťácích postavené hitovky, mezi kterými září již dříve vydané singly "The Thing Called Love" a "Happiest Day Ever". Právě v těchto dvou písničkách kapela nejlépe dokazuje, jaký má cit pro chytlavé melodie a barevnou hudbu, která je doprovází. I když většina kolekce přináší rychlejší tempa a rozmáchlé aranže, skupina nezapomněla ani zpomalit. Se závěrečnou "borntocry" tak přichází vítané zklidnění. Díky absenci bubnů, které se přidají až v poslední minutě, navíc tento kousek i přes svou introspektivní náladu krásně graduje.

Kdo chce, může se přes veselé refrény ponořit i do hloubavých textů. Ostatně, jedna ze skladeb se jmenuje "Mental Health", z čehož čiší, že slova nepojednávají jen o tom, že vše bylo, je a bude růžové. Nebo možná bude. Ale temnota někdy prostě převažuje.

The Valentines natočili povedený, zábavný a osobitý debut, jakých v Česku mnoho nenajdeme. Řemen jim spadne snad jen v repetitivním a mírně nudném songu "Good Feelings", zbylých deset skladeb však hrdě dokazuje, že stále má smysl hrát si to svoje, a ne se za každou cenu snažit svézt na jakékoli módní vlně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY