Umba umba duc duc z Chorvatska

11.09.2003 05:01 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když DJ Bobo či Scooter na počátku devadesátých let startovali své kariéry, asi netušili, že o deset let později s naprosto stejnou hudbou, jen chorvatsky zpívanou, bude trojice Karma prodávat v Česku spousty desek. Řeč je o nahrávce "Zavrti život", bezpochyby hudebně nejhoršímu prodejnímu trháku letošního léta. Obětoval jsem se a sepsal jako varování recenzi.
2/10

Karma - Zavrti život

Skladby: Intro Karma, Prije Nego Haljinu Slučeš, Hladnija Od Leda, Hajdemo U Planine, Ako Odečeš, Kockar, Zapali Me Pogledom, Otrove Moh Duet Darus, Sava Tiho Teče, Moltiva, Da Sam Ja Tvoja Jedina, Zavrti Život, Koraci Slave, Ljubavi Mi daj, Božicna Pjesma, Sedam Dana Remix, Nočas Te Nedam Nikome
Celkový čas: 71:14
Vydavatel: Popron Traxx
Do českých rádiových žebříčků se jen málokdy výrazně prosadí písničky, které nejsou zpívány česky, slovensky či anglicky. Samozřejmě existují výjimky. Chápu, když se v Česku líbí rusky zpívající Tatu, protože jejich deska vůbec není špatná a hitovka jako "Nas nedogoňat" je jen jedna za život. Chápu, že u nás mají občas úspěch německé kapely jako svého času třeba Tic Tac Toe, protože to do Německa máme kousek a tamní trh nás velmi ovlivňuje. Jsem ochoten pochopit, že u nás má úspěch třeba In-grid se svým francouzským popem, protože tahací harmonika není jinak k rádiích ke slyšení a tím zaujme. Ale proč má někdo v Česku zapotřebí poslouchat chorvatskou Karmu? To už prostě nepochopím.

Stejně jako u zmíněných Tatu šel úspěch Karmy v České republice nejdřív přes diskotéky, pak se chytla rádia a poměrně neuvěřitelný letní prodejní hit (několikrát první místo v prodejní hitparádě!) byl na světě. Snad je jejich úspěch symbolem návratu starších europopových hitů z počátku devadesátých let v nových kabátech, vždyť oprášeny byly třeba hitovky od Culture Beat, 2 Unlimited, Haddawaye a mnohých dalších. A přesně tuto deset let starou hudbu, která na mnohé působila směšně už v době svého původního vydání (na mě se nedívejte, album Culture Beat "Serenity" dodnes považuji díky temné atmosféře za výborné), produkuje Karma nyní. A navíc k tomu zpívají chorvatsky. Že mají úspěch doma, to je jasné, podobné dusací partičky budou teenagery vždy bavit, protože se na to dobře tančí, nic neřeší a i ona zvuková jednoduchost je svým způsobem přitažlivá. Ale proč se sakra prodávají tak dobře u nás? Copak v chorvatských rádiích hrají Style, HaHa nebo starý slovenský Maduar (nějak jako jejich debut "I Feel Good" totiž Karma zní, ač zvukově je samozřejmě technický pokrok znát)?

Po hudební stránce skutečně u této chorvatské trojice není o co stát - podobně zněly všechny europopové kapely z počátku devadesátých let, jistou zajímavost snad jen tvoří jejich zpěv a rap v chorvatštině. Ale že by to mělo být plus... Občas používaný rap (či spíše povzbuzovací ryk jako u Scooter) v angličtině pak spíše působí velmi úsměvně. Ona vůbec celá deska a její úspěch v Česku vypadá spíš jako špatný vtip.

Jaké je resumé? Deset let stará hudba s chorvatskými texty? Co po mně můžete chtít víc než téměř minimum? A i ten jeden bod navíc si Karma zasloužila jen tím, že díky nim měly v létě české hudební obchody alespoň nějaký obrat. Po komerční stránce ok, po jakékoli jiné hrůza.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY