ABBA oslaví padesátiny průlomové desky "Waterloo" její speciální edicí

02.04.2024 10:49 - Jiří V. Matýsek | foto: Polar Music

Švédský popový fenomén ABBA, který svou relevanci neztrácí ani v dnešní době a stále získává nové a nové fanoušky, opět slaví.

Letos totiž uplynulo padesát let od průlomového vítězství v Eurovision Song Contest, kterou formace v roce 1974 vyhrála s hitem "Waterloo". Ten se objevil i na stejnojmenném albu a právě tato deska, nástupce mírně pozapomenutého debutu "Riing Ring", již brzy vyjde ve výroční reedici.

Vydání je naplánované na 5. dubna a fanoušci se mohou těšit hned na několik verzí. K dispozici bude nově remasterovaná (využita byla technologie half-speed masteringu) edice na dvou vinylech o rychlosti 45 otáček za minutu. V této podobě se album stane součástí i limitovaného boxu, kde ho doplní tři singly, konkrétně skladby "Waterloo", "Honey, Honey" a "Hasta Mañana". Ty budou k dispozici rovněž samostatně jako exkluzivní picture disky. Vše doplní také desetipalec, jenž nabídne rovnou čtyři různé jazykové verze.

Nahrávka samotná se v původním roce vydání dostala až na velmi slušné 29. místo britského albového pořadí, zatímco titulní song singlový žebříček dobyl. Druhá studiovka tak zahájila dlouhou dominanci švédské formace v britských hitparádách, která nakonec vyústila v devět singlů a deset alb na prvním místě. Výběrovka s největšími hity "ABBA Gold" se v roce 2021 stala prvním albem, které strávilo v britské Top 100 tisíc týdnů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY