Kiasmos zahájili další etapu své spolupráce novou hudbou i koncerty

31.03.2024 13:16 - Dan Hájek | foto: Erased Tapes

Již nějakou dobu se na sítích postupně objevovaly náznaky plnohodnotném návratu Kiasmos. Ačkoli se zprvu mluvilo pouze o vystoupeních, nyní je vše stvrzeno i zcela novým materiálem. Ten hudebníci soustředili na krátké EP, které nese název úvodní kompozice "Flown". K ní vzniklo také doprovodné video v režii Grega Barnese.

Ólafur Arnalds a Janus Rasmussen se v tomto projektu potkali v roce 2009, kdy vyšla i společná nahrávka s Rival Consoles "65/Milo". Na bezejmennou desku jsme si počkali celých pět let, albový debut "Kiasmos" si však odnesl pozitivní recenze a zasáhl srdce nejen tancechtivých fanoušků. Pomyslnou rozlučkou projektu se stalo épéčko "Blurred" a následně se každý z hudebníků věnoval svým sólovým aktivitám.

"'Flown' je návratem ke vzájemné spolupráci na další cestě našeho objevování. Titulní track jsme napsali doma na Islandu, byl ale inspirován britskou elektronickou hudbou a současným pojetím klasiky. Snažili jsme se však najít onu střední cestu, aby se tyto světy mohly vzájemně prolnout. Následné 'Told' a 'Dazed' jsme stvořili na našich cestách po světě. Přidali jsme do nich vlivy zvuků z místních prostředí, jako jsou ruchy deštného pralesa nebo balijský nástroj gamelan," popisuje vznik nových skladeb Arnalds.

Třítrackové EP "Flown" je nyní k dispozici na všech digitálních platformách. Zda dojde i na nějaké následné fyzické vydání, zatím není známo, stejně tak, zda je to případně předvoj druhého alba Kiasmos.

Ólafur a Janus se taktéž chystají na krátké, převážně festivalové turné. Jednou z jeho zastávek bude festival Pop Messe, který se letos koná od 25. do 27. července v brněnských areálech Velodrom a Výstaviště BVV.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY