Gothici Cathedral In Flames skládají v "Pale Rider" poctu westernům i Enniu Morriconemu

03.03.2024 15:34 - Jiří V. Matýsek | foto: Great Vizier

Na nevelké, ale o to sevřenější domácí gothicrockové scéně jsou Cathedral In Flames nepřehlédnutelní. Ať už svým starosvětsky poctivým přístupem k žánru, nebo stylizací do gothických kovbojů, všechno zapadá do ladného celku, v němž je nejvýraznějším milníkem album "Hang Me High & Bury Me Deep".

Od jeho vydání brzy uplynou tři roky. Předzvěstí jeho následovníka je singl "Pale Rider", nepokrytá pocta klasickým westernům i hudbě Ennia Morriconeho a zároveň metafora boje s rakovinou.

"Miluju westerny, Ennia Morriconeho a 'Pale Rider' podle toho vypadá. Temně gothický kovbojský shuffle s hrozivě démonickým refrénem. Mix byl náročnou bitvou, John musel sáhnout hluboko do svých zásob trpělivosti, abych byl spokojenej, ale výsledek stojí za to! Koneckonců se jedná o titulní píseň chystané desky," popisuje hlavní tvůrčí mozek formace Gatsby.

Zpěvák Phil Lee Fall k nahrávce říká: "Vždycky jsme milovali a v našem pojetí gothic rocku používali westernové aspekty a tady jsme je dotáhli do maxima. Kovbojské kytary, ječení kovbojů, Clint Eastwood a lovecraftovská poetika. Totální country overkill. A přitom je to palba jak hodně černá svině."

Jak už výše naznačuje Gatsby, hledání výsledné podoby skladby nebyla úplně procházka růžovým sadem a producent John Fryer měl plné ruce práce. Samotné míchání se totiž protáhlo skoro na měsíc, protože mezi Gatsbym a Johnem Fryerem panovaly odlišné názory na to, jak má výsledek složený z desítek zvukových stop vypadat. Nakonec je to epicky temný kus, plný mohutných sborů, zvonivých kytar i trademarkového chladu.

Videoklip vznikl pod supervizí Samira Hausera (Vanessa, Bruno Ferrari) a spojuje westernové motivy s hororovou atmosférou. Celá čtyřčlenná kapela se v něm ocitá na půlnočním hřbitově a kolem ní se probouzejí nemrtví pistolníci. Gatsby, který ztvárňuje záhrobního desperáta, ve snímku použil dokonce přesnou repliku klobouku Clinta Eastwoooda, jehož citace celou píseň i uvádí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY