Za zvuku kytar s Larou Croft

04.09.2003 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Druhý díl "Tomb Raidera" s podtitulem "The Cradle Of Life" překvapí změnami a soundtrack není jen sebranka známých metalových skupin symbolizujících akční filmy. Najdete na něm například Sinead O'Connor, Mobyho nebo Filter a bude se vám dobře poslouchat, ať už jste fanoušci Lary, chcete si připomenout film nebo ho vůbec nehodláte vidět.
7/10

Různí - Lara Croft: Tomb Raider - The Cradle Of Life (soundtrack)

Skladby: Alexandra Slate - Bad Girl, The Crystal Method - Starting Over, Lunatic Calm - Leave You Far Behind, The Dandy Warhols - The Last High, Kasabian - Reason Is Treason, P.O.D. - Satellite (Oakenfold remix),
Celkový čas: 69:49
Do kin dorazilo druhé pokračovaní "Tomb Raidera", filmu inspirovaného velmi úspěšnou a populární počítačovou hrou, která se zprvu mohla pyšnit svou originalitou, ale její příznivce zaujala především hlavní hrdinka (tvůrci ji opravdu obdařili) - navíc tenkrát ještě nebylo obvyklé, aby hlavní akční roli ztvárnila žena. Lara Croft se i přesto, že je virtuální, stala mediální osobností, a tak se konečně dostala i na filmová plátna. Její živá podoba má jméno Angelina Jolie. U filmu se pozastavovat příliš nebudu, i když k téhle nahrávce nepochybně patří, v recenzi má však být řeč o hudbě - o soundtracku k filmu "Tomb Raider - The Cradle Of Life (Kolébka života)".

Nejdříve bych chtěla porovnat oba dva soundtracky a zčásti i filmy. V prvním dílu byl příběh velmi jednoduchý, šlo hlavně o akci, jak nejlépe ukázat, že to, co předvadí virtuální Lara, zvládne i ta živá. Byl to hlavně komerční vypalovák, kde návštěvnost kin podpořila popularita hry, což se projevilo i na soundtracku. Samá známá jména, tvrdý rock a metal - vždyť Lara je přece "drsňačka". Kvalita hudby se opírala jen o U2 (kteří kromě toho, že složili titulní skladbu k filmu i veřejně hovořili o tom, že Lara je jejich oblíbenkyně). Producenti se poučili a v pokračování čekejte výraznější změny (teď mám na mysli film i soundtrack).

Ve filmu si užijete akční scény, proto i na soundracku je také pár skladeb tvrdšího rázu, např. od P.O.D. - "Satellite" (nahráli i titulní skladbu k "Matrix Reloaded"), Sloth - "You Can't Look Away" a nebo Mobyho "Jam For The Ladies". Dále se budu vyjadřovat o celém disku jako rockové nahrávce, tak vás možná zajímá, jaká je skladba právě od Mobyho. V poslední době vydává spíše taneční a chilloutové skladby, ale na soundracku zavzpomínal na své rockové začátky, tudíž se můžete těšit na pořádný nářez. Druhý "Tomb Raider" už si však mnohem více zakládá na příběhu, který je místy opravdu temný, nikdy to však nedojde tak daleko, abyste měli nějaké pochybnosti, jak to celé dopadne. Proto ani na soundtracku nečekejte dramatické skladby, které vám budou připomínat scény z filmu. Mě nejvíc zaujaly pohodové songy s kytarovými riffy. První z nich od Davey Brothers "Heart Go Faster" otevírá celý výběr. Tohle je ten typ písničky, která zaujme hned na první poslech. Další perly soundtracku jsou od Filter "The Only Way (Is The Wrong Way)" a The Dandy Warhols "The Last High", zaujmou melodickým refrénem a přitom nenudí jednoduchostí.

"Tomb Raider" nejsou žádní "Charlieho andílci", kde ženská postaví všechny chlapy do laťe, popřípadě se jich hned zbaví, ale Lara má své city a lásku, kterou nakonec musí zabít pro její chamtivost - jediná možnost, jak zachránit svět. Pro tyto vážnější chvilky vybrali producenti soundtracku tu správnou osobu - Sinead O'Connor společně s Conjure One, ti přispěli skladbou "Tears From The Moon". Působivá je též závěrečná skladba "Pandora's Box" od Alana Silvestriho, která zazní na konci filmu.

Na závěr mám jedno rýpnutí ohledně bookletu. Ani uvnitř, ani z vnější strany nenajdete seznam skladeb pěkně tak, jak jdou za sebou na disku. Je to divné, možná, že to udělali autoři naschvál, ale pokud vás zajímá, od koho je která písnička, nezbyde vám nic jiného, než pozorně poslouchat texty a poznat je podle názvu. Po hudební stránce je to nejen skvělý doplněk pro fanoušky filmu,"Tomb Raidera" a Lary Croft, ale i skvělá nahrávka pro milovníky rocku. Deska tak akorát zkombinovaná, aby ničeho nebylo příliš, může sloužit jako rockový výběr a vůbec nemusíte znát film. Producenti soundtracku neudělali špatnou volbu, když vsadili pouze na dobrou muziku a ne na známá jména.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY