zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením - musicserver.cz">

Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením

25.02.2024 11:44 - Ondřej Kocáb | foto: Tom Ham

Idles nedávno pátým albem "Tangk" načali novou kapitolu své kariéry. Skladba "Grace" byla sice zveřejněna již během prosince jako druhý singl z něj, nyní ale nastal čas také na její vizuál. A ten je opravdu netradiční.

Videoklip bude na první pohled povědomý mnoha fanouškům jiné ostrovské kapely - Coldplay. Právě ona se singlem "Yellow" před více než dvaceti lety opanovala hitparády a začala stavět základy své veleúspěšné kariéry.

Nápad na využití doprovodného videa prý dostal frontman Idles Joe Talbot ve snu. Následující den se okamžitě spojil s Chrisem Martinem, který nic nenamítal, naopak jim s projektem pomohl. Výsledný vizuál je tak předělávkou videa Coldplay, ale s využitím deepfake AI technologie tak, aby vznikl dojem, že Martin zpívá právě skladbu "Grace".

Sám Martin dokonce pomáhal s vyladěním technologie, aby vše vypadalo co nejvíce realisticky. Ve výsledku tak opět vidíme frontmana slavné formace procházejícího se po pláži ve Studland Bay na jihozápadě Anglie. Tentokrát ale zpívá jinou píseň.

Skladbu produkovala trojice Nigel Godrich (Radiohead, Beck), Kenny Beats (Denzel Curry, Vince Staples) a také sám kytarista Mark Bowen, stejně jako celou desku. Kapela si v nadcházejících měsících užije evropské turné, které odstartovalo minulý týden doma v Británii. Nahrávku přijede představit také do České republiky, kde vystoupí 11. března v pražském klubu SaSaZu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY