Laskání havajského barda

29.08.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jack Johnson je u nás zcela neznámé jméno, což se asi nezmění. Ale jeho druhá deska "On And On" je moc pěkná, jak se ostatně můžete dočíst v naší recenzi. Upozornění - Jack Johnson je velmi prazvláštní osůbka...
7/10

Jack Johnson - On And On

Skladby: Times Like These, The Horizon Has Been Defeated, Traffic In The Sky, Taylor, Gone, Cupid, Wasting Time, Holes To Heaven, Dreams Be Dreams, Tomorrow Morning, Fall Line, Cookie Jar, Rodeo Clowns, Cocoon, Mediocre Bad Guys, Symbol In My Driveway
Celkový čas: 43:52
Vydavatel: Popron Traxx
Není více jmen, které by zněly američtěji než Jack Johnson. Člověku se hned vybaví nějaký starý bluesman (s takovým jménem jich musely být desítky) nebo lokální countryová hvězda z Alabamy. Ovšem chyba lávky - náš hrdina okamžiku je sice Američan, ale z úplně jiných končin a sice z Havajských ostrovů. Uvážíme-li, že tento mladý muž býval surfařským mistrem Havaje, je vášnivým filmařem (jistěže si ke svým filmům se surfařskou tematikou píše svou muziku) a dělá hudbu, jež zní z jeho alba "On An On" (předmětu naší recenze), dostanete chuť na chvíli být právě tímto Jackem Johnsonem.

Jistě má i on nějaké problémy, ale z jeho biografie a tvorby přímo čiší iluze bezstarostného mladíka s kytarou, který s kamarády sedí pod palmou opřený o své milované prkno. Směje se a občas se zahledí do dáli na slunce potápějící se do moře na obzoru. Dvěma kamarády, co Jackovi (hlas a kytara) pomohli nahrát "On And On", jsou chlapci se slovanskými jmény Adam Topol (bicí a perkuse) a Merlo Podlewski (basa). Zvuk alba je téměř zcela akustický a průzračný, žádné ostré hrany ani studiové skopičiny. Říkají tomu pop-folk, příjemně se to poslouchá. Jackova slova (civilní poezie a vtipná moudra) volně plynou a vůbec posluchači nebrání mírně se pohupovat, neboť občas do svých písní vpašuje i něco reggae či milé latiny.

V Johnsonových textech to není vždy úplně bezstarostné. V písni "Cookie Jar" se velmi trefně zamýšlí nad tím, kde se bere násilí - jsme násilní proto, že je násilí v televizi anebo je televize jen obrazem našich tužeb? Smutek je obsažen i v bezútěšném příběhu děvčete "Taylor" ve stejnojmenné písni. Ale jinak převládají spíše příjemné a mírně nostalgické nálady a myslím, že ideálním časem pro poslech "On And On" je smrákání. Výborným příkladem je pěkná milostná píseň "Cocoon", kde Jack zní, zkuste si to představit, jako Chris Martin zpívající Lennonovu "I'm So Tired".

Johnson bývá přiřazován ke jménům jako Ben Harper a G. Love & Special Sauce - ostatně jim i v krásném bookletu děkuje. "On And On", Johnsonova druhá deska, je pro mne příjemným překvapením. Je to další pro mne dosud nepoznané jméno, které jsem v poslední době objevil. Nechte se taky zlákat. Na hudbě je krásné i to, že je stále co objevovat - to škaredé jednoduše vypnete a spláchnete, to pěkné vám zpříjemní život.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY