Ochepovsky Project končí. Klip k poslední písni "Satellite" muzikanty zavádí do víru chaosu a nerozumu

30.01.2024 14:26 - Jiří V. Matýsek | foto: Varvara Gorbunova

Osm roků byl Ochepovsky Project výrazným zjevením na domácí scéně. Uskupení, které spojilo vynikající hráče české jazzové a alternativní scény a vytvořilo nezařaditelný hudební svět mísící prvky jazzu, neo-soulu, hip hopu i popu, se nyní loučí. Posledním zamáváním fanouškům, kromě několika koncertů, je singl "Satellite", který doprovází sugestivní, převážně černobílý videoklip.

"Udržet kapelu o tolika členech, kdy je navíc každý činný v několika projektech, bylo poměrně náročné. Je čas na změnu. Tím si nechci stěžovat, byla to jízda a pro mě osobně velká čest. Úžasné období, během kterého jsme se vzájemně formovali a obohacovali. Myslím, že jsme na českou scénu přinesli i poměrně svěží hudební uvažování. Lepší odejít v plné síle než rozkladu," říká frontman Igor Ochepovsky.

"Možná se Ochepovsky Project časem vrátí, je však jisté, že v jiné formě, energii a kontextu. Uvidíme, co život i inspirace přinesou," dodává s tím, že do budoucna se chce více zaměřit na sólovou tvorbu. Momentálně je kapelníkem bandu Lenky Dusilové.

Ochepovsky Project byl založen roku 2016 a poměrně rychle zaujal svou žánrovou eklektičností a výjimečným souzněním hráčů. Sestava se postupně ustálila na složení cellista Šimon Marek, trumpetista Miroslav Hloucal, saxofonista a klarinetista Petr Kalfus, klávesista Jan Aleš, baskytarista Ondřej Hauser a bubeník Michal "Kolouch" Daněk.

Roku 2016 vyšlo album "I’m the Wind", o tři roky později pánové navázali sedmipísňovým live EP "Take Care of Me". Od roku 2021 s nimi vystupuje turecká zpěvačka ILÆY, která je také autorkou textu k songu "Satellite".

" 'Satellite' odráží situace, kdy jsme cítili až magnetickou přitažlivost k věcem, za kterými bychom se pravděpodobně neměli honit. Všichni to známe - emoční jízda spojená s lákadly i neustálý boj o životní rovnováhu. To, co nás přitahuje, pro nás zkrátka nemusí být to nejlepší. Ale je těžké odolat a někdy se zkrátka dostaneme do víru chaosu a nerozumu," vysvětluje vokalistka.

S kontrastem rozumu a emocí pracuje i muzika samotná. Opírá se o propojování odlišných hudebních světů, melancholické vokály tu rozrušuje masivní dechová sekce, jsou tu improvizované plochy i náběhy k hiphopovému frázování.

Sám Ochepovsky se zde odklonil od své signifikantní kytary a zapojil se nejen vokálem, ale především propracovaným aranžmá se značnou postprodukcí živých nástrojů.

Doprovodnému videu, které je až na jednu pasáž černobílé, se daří vytvářet efekt závrati a znepokojujícího chaosu - je totiž celé postavené na kontrastech světla a stínu a hlavně na prakticky neustále rotující kameře.

Poslední koncerty odehraje Ochepovsky Project 17. května na festivalu Jazzpot ve Svitavách, 1. června na Hudebních žních v DK Poklad v Ostravě a v říjnu v Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY