České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny

13.12.2023 17:06 - Hana Bukáčková | foto: Teki Shine

A už máme jasno, kdo bude v příštím roce reprezentovat naši republiku na mezinárodním klání Eurovision Song Contest, které se bude konat v květnu ve švédském Malmö. Vítězkou je Aiko s písní "Pedestal". Za sebou nechala nejen neokoukané interprety Elly, Giannu Lei, Toma Seana a Tomase Robina, ale i známější tváře - Lenny a MYDY.

Aiko, civilním jménem Alena Shirmanova, má mezinárodní kořeny. Narodila se v Moskvě, vyrůstala v Česku a nyní se usadila v britském Brightonu. Píseň "Power" jí přinesla první umístění české umělkyně na Times Square v New Yorku v rámci kampaně Spotify Equal. Její track uvedla BBC Introducing v rámci prestižního pořadu "Track of the Day" a skladba "Instincts" zazněla v jednom americkém rádiu.

Zpěvačka rozhodně není žádnou novickou. Debutovala v roce 2018 s eponymním EP, o dva roky později vydala album "Expiration Date", letošek přinesl desku "Fortune’s Child". Právě z posledního jmenovaného alba je soutěžní skladba "Pedestal". Aiko je pravidelnou účastnicí mezinárodních showcase akcí, vystupovala i na festivalech Sziget, Sofar Sounds Budapest, Waves Vienna, ale i na našich Rock for People nebo Metronome Prague. Častými tématy jejích písní je láska, samota a pochopení sebe sama. Nyní v Anglii skládá i hudbu pro reklamy a seriály. Baví ji androgynní vzhled, v módě má ráda kontrasty a jistou extravaganci.

Uvidíme, zda Aiko obhájí podobné umístění jako Vesna (10. místo letos), Lake Malawi (11. místo v roce 2019) či Mikolas Josef (6. místo v roce 2018). Talent, charisma a dobrou písničku má, tak jí držme palce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY