Frankie & The Deadbeats hrají na "The Possibility That Love Is Not Enough" country s temným ostnem

21.12.2023 08:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Frankie And The Deadbeats

Vzedmutí (bývalých) pankáčů hrajících poctivou emerickou country je v českých zemích nezvyklou kuriozitkou, která stále v záchvěvech přetrvává. Nejvýraznějším projektem zůstávají Frankie & The Deadbeats a svým druhým albem "The Possibility That Love Is Not Enough" si jasně říkají o to, že je třeba je brát vážně.
8/10

Frankie & The Deadbeats - The Possibility That Love Is Not Enough

Skladby: Let Her Go, Boys!, Until The Sun Touches My Face, On The Road Again, Again, Oh Mama, On The Other, Side, All My Heroes, Flowers, To Broken Heart I Belong, Still Here, Nothin’, Until The Next Time
Vydáno: 5.10.2023
Celkový čas: 35 minut
Vydavatel: Pushteek
Poslední věta perexu si žádá jisté vysvětlení. Když se totiž pankáči chopí akustických a lap steel kytar, nasadí stetsony à la seriál "Dallas" a oblečou saka s výšivkami růží, těžko se zbavit myšlenky, že si v podstatě dělají legraci. Že je to jen takový sranda projekt, úkrok stranou.

Jenže Frankie & The Deadbeats přetrvali a nadále pokračují ve své svébytné alternativní country, která dílem pomrkává na zpotvořenou televizní verzi žánru a v některých ohledech ji paroduje (už jen tím úvodem a rozloučením moderátora, které letošní desku rámují) a dílem se pokorně drží klasických šablon a zasazuje je do současného kontextu. Přidejte k tomu zamyšlený, ba filozofující pudr a jste zhruba tam, kde jsou pánové na "The Possibility That Love Is Not Enough".

Od debutu "The Shining" zůstala jedna jistota - Frankie a jeho parta (muzikanti známí z punkových úderek Just For Being, Cardio Ratio, Prague Conspiracy, Unholy Preachers, TiNG a dalších) - stále překonávají podobně orientované formace alespoň o dvě koňské délky. Už jen zvukovou a produkční precizností, ale také nápady a schopností poslat do světa song, který má vlastní ksicht, dovede se opřít o žánrová pravidla a zároveň je ku svému obrazu ohnout.

Už létající talíř nad pouští na přebalu napovídá, že všechno přece jen nepojede po vyjetých kolejích a zaprášených dálnicích. Vodicí linií "The Possibility That Love Is Not Enough" je beznadějný smutek, samota uprostřed světa, který chvátá kolem, ale onen lyrický subjekt písní odmítá vzít s sebou. "When was the last time / when you saw me smile," jsou první zpívaná slova na albu a dost jasně nastavují náladu celé nahrávky.

Je v tom touha po blízkosti, výčitka "Kde jsi byl, když jsem tě potřeboval?" v neprostupně temné "On The Other Side" i poněkud vratké ujištění "I Will Be Fine" v singlové "Oh, Mama". Odlehčený country kabátek, zvonící banjo, piano, rozverná kytarová sóla, harmonika i lehká trumpeta tu nenápadně klamou - a zároveň se navzájem vyvažují.

Druhé album téhle pětice je, když půjdeme do slov, slušná deka, zakončená nežánrovým řevem ve finálním objetí vlastní temnoty "Nothin’". Jisté napětí mezi formou a obsahem přidává další vrstvu. A přitom temný, svým způsobem kdesi v zamyšlených dálavách ztracený vokál Frankieho Khnuta lehce napovídá…

Frankie & The Deadbeats jsou na novince vážní a smutní. Zbytky nadhledu tu stále nacházíme - v rámování alba moderátorem, na přebalu i v pódiové prezentaci kapely - prakticky ale vymizely z muziky samotné. A kvartetu tohle důrazné ztemnění velmi sluší. "The Possibility That Love Is Not Enough" je skvěle promyšlené dílo se specifickou vnitřní energií - a pro skupinu velký krok kupředu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY