Uprostřed lázeňské ložnice v tanečním nasazení

27.08.2003 19:08 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na české taneční scéně se sem tam vyloupne nějaký ten objev, který vás dokáže naplno zaujmout a lapit do klepet tanečních beatů. Jedním z nich je i oneman projekt Juanita Juarez, jehož debutové album "Spa Boy" patří k žhavým kandidátům na dance album letošního roku, více v dnešní recenzi.
9/10

Juanita Juarez - Spa Boy

Skladby: Brooklyn Heights, I'm In, Is This Juarez?, Tyna, Off My Mind, Rhodes Island, Too Good To Waste, Angular Adjustment, Tampere Lullaby, Overdrive Me Home (Friends From Now On), Close Encouter - Something Special (Juanita Juarez RMX)
Celkový čas: 59:48
Vydavatel: iMédia
Lukáš Turza, kterého spíše budete znát pod pseudonymem Juanita Juarez, nachystal na letošní léto pěkně rozžhavený stříbrný kotouč, na němž se to hýří povedenými rytmy a melodiemi - ano i v taneční hudbě existuje něco jako melodická linka, pokud nevěříte, otestujte desku "Spa Boy" a myslím, že nebude zklamáni. Pokud vás zaráží, proč na našem serveru píšeme o této bombě až tak pozdě po vydání (album vyšlo již 23.6.), věřte, že mělo složitější cestu, než se k nám dostalo. Prvotním impulsem byl remix skladby "Happy R", který pro Ecstasy Of St. Theresa Juanita Juarez vytvořil, i když to nebylo jeho až tak typické dílko, remix se nadmíru povedl a soukromě jsem se začal pídit po tomto kousku na recenzi. Povedlo se, a tak vám na tomto místě mohu přiblížit to, co se na tomto disku schovalo do necelých šedesáti minut nejenom kvapného drum'n'bassu.

Juanita Juarez na sebe lehce upozornil již v roce 2001 kompozicí "Clouseau", která vyšla u East Authentic. Mnohem více však zabodoval, a to nejen u nás, dváctipalcem "I'm In/Seen It All" na labelu Stoika, s nímž sklidil pochvalné recenze v britských časopisech Muzik a Knowledge. Při vyhlašování ankety Dance Awards 2002 si zajistil vítězství jako objev roku. Na vydání jeho debutu se tedy čekalo poměrně dlouho. Mezitím stihl vytvořit remixy pro Skyline nebo Veener a přispět remixem "Lucky Boye" pro soundtrack k "Samotářům" či na kompilace "Beat Case" a "Prague Loves Paris". "Spa Boy" je tedy zdárně na světě a nemusíte být jen fandy d'n'b, aby vás tahle deska chytla.

Lukáš Turza se obklopil zpěvačkami Charlie One, Lindee a Terezou Nekudovou. Při závěrečném mixu si pozval Ecson Waldeze. "Too Good To Waste" je společné dílko Juantita Juarez a Ilpo Kärkkäinena (Resound) a part klarinetu v "Angular Adjustment" zahrál Vojta Špaček. "Spa Boy", jak již bylo zmíněno, nestaví jen na svižných bicích a base. Jsou zde výlety i do polámaných beatů nebo downtempa. Účast vokalistek navozuje nádech písniček, které by se mohly stát i hity, třeba taková "Too Good To Waste" nebo závěrečný bonus "Something Special". Cit pro rytmy a melodie dělají z tohoto debutu kvalitní porci poslechu, která není předurčena jen na nějaký taneční plácek.

Úvodní track "Brooklyn Heights" je rozletem v breakbeatu, který vydařenými samply startuje znamenitou pařbu v lázeňských prostorách, které snad nejsou ohraničeny žádnými výškovými převisy. Pak už tu čeká jasná trefa do černého v podobě "I'm In", která je asi i služebně nejstarším kouskem na desce a ukázkou zdařilého d'n'b. První velké vybočení je jakási výprava kamsi jinam ve shluku zvuků a našlápnutém dupáku trefně pojmenovaná "Is This Juarez?", která vyšla již na kompilaci "Prague Loves Paris". Návratem do vod d'n'b, který je u nás poslední dobou hodně populární, je hybná "Tyna" nebo "Rhodes Island". "Angular Adjustment" je jakousi taneční symfonií, která je díky sólu klarinetu doopravdy vzletnou melodií a jedním z klenotů této nahrávky. Výletem do pomalejších vod s určitou mírou jakéhosi filmového doprovodu k fiktivnímu filmu je moc povedený opus "Off My Mind", který lehce evokuje tvorbu Röyksopp, příjemná to melodie, která se lehce houpe. Podobně je i laděna "Tampere Lullaby", která společně s "Overdrive Me Home (Friends From Now On)", jež je spíše malým dvou minutovým outrem sestaveným z rozličných zvukových smyček, desku uzavírají. Takovou malou třešničkou na dortu je závěrečný bonus, remix skladby projektu Close Encouter "Something Special". Juanita Juarez tuto věc vhodil do rytmů a vytvořil tak jasně znějící taneční hitovku, která vás rozhýbe a zaslouží si pochvalu.

Občas je až nepochopitelné, co vše může a nemůže vzniknout v ložnici, třeba takové malé nahrávací studio, ve kterém se dají vytvořit a natočit zajímavé věci. Takto nějak vznikl i debut "Spa Boy". Díky technice a umu Lukáše Turzy tu máme povedené dílko, které si zaslouží vaši pozornost. Takovýchto vydařených alb se totiž nerodí každý rok mnoho. "Spa Boy" vás zavede do rozličných prostorů, kde se můžete oddávat oddechu a třeba si lehce zaplavat mezi proudy rozmanitých melodií v krytém lázeňském bazénu nebo se nechat lapit rytmy a užívat si párty na sluncem prosvícené kolonádě, kde nemusíte jen porcovat ony typické oplatky, případně popíjet léčivé prameny. Tento modro žlutě zabarvený nosič s prostým bookletem, který nemůžete přehlédnout, by neměl uniknout vašemu oku a naopak by měl nalézt místo ve vašem archivu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY