Vojtaano "Do trojky" narval pitchování, ironii, ale i lásku k rodině

17.10.2023 18:00 - Ondřej Hricko | foto: se svolením Vojtaana

Vojtěch Záveský aka Vojtaano se už potřetí vrací s novou studiovou kolekcí, aby rozvířil stojaté vody českého písničkářství. Nebereme-li loňský soundtrack k filmu "Vyšehrad: Fylm", čekalo se na album "Do trojky", čítající jedenáct písní, přes dva roky.
8/10

Vojtaano - Do trojky

Skladby: Pojď mi hop, Malý pán, Velký pán, Mladá, Doma to dávám, Zas pitchuje, Je to náma, Máš svátek, Řikali, V míru, Chlapíčku
Vydáno: 6.10.2023
Celkový čas: 28:09
Vydavatel: Warner Music
Trochu herec, komik, rapper, ale i folkař. Za pseudonymem Vojtaano se skrývá mnoho talentů, z něhož ten hudební je možná nejvýraznější. Všechny jeho umělecké ambice ale spojuje určitá dávka rebelství. Toho je s každou jeho další deskou sice méně, naštěstí ale zcela nevymizelo a jen se namísto vulgarismů přelilo do názorových postojů.

Pokud bychom vynechali poměrně prvoplánový popěvek "Máš svátek", pyšní se jeho třetí řadovka především silnými texty. Skvělé jsou dva náhledy na sebe sama a odkrytí pomyslné plenty v písních "Malý pán" a "Velký pán". Zatímco první ukazuje Záveského spíš v tom civilnějším světle, druhá, hudebně o něco výraznější, zase odhaluje jeho muzikantské nitro.

Stále více do jeho tvorby prosakuje téma dospívání, nyní už pomalu překlápějící se do stárnutí. Příkladem za všechny budiž óda na klidný život "V míru", v níž Vojtaano sice ještě pokukuje po divoké minulosti, ale už mu trochu víc vyhovuje rodinný krb. Podtrhuje to závěrečná balada pro potomka "Chlapíčku", ve které vítězí autorova měkkosrdcatost.

Silné satiry ale stále umí. Provokativní je kritika zlatokopek v songu "Mladá", trefujícím se do žen vydělávajících si na své kráse se silnou láskou k bohatství. Možná nejsilnější moment nabízí nastavení zrcadla v "Je to náma". Vojtaano se zde srdnatě vyrovnává s neúspěchy jiným životním pohledem, než jaký představují třeba plačtivé texty Xindla X. Navíc je skladba okrášlena atraktivní foukací harmonikou. Asi nevděčnější materiál skýtá ironické vztahové pomrkávání v "Zas pitchuje", kde se nakrátko projeví Vojtův typický ostrý jazyk.

Oproti debutu "The Beast Of Vojtaano" ušel Vojtaano velký kus cesty. Téměř vymizely zbytečně těžkopádné vulgarismy, které ne vždy fungovaly, a nahradila je provokativní upřímnost směrem k okolí. V porovnání s dva roky starou nahrávkou "2020" ubylo jednoznačných hitů rádiového charakteru typu "Nestárnem" a "Tančím o samotě". Jejich místo nahradily přímočaré, ale nápadité texty. "Do trojky" tak možná nevzbudí takový rozruch jako předchůdce, ale neznamená to, že by to nebyla dobrá deska. Je hodně dobrá!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY