Škwor je i přes dílčí změny na nové desce dál "Sobě věrnej"

21.10.2023 09:00 - Milan Menčík | foto: Kateřina Postránecká

Škwoři oslavili čtvrtstoletí na scéně dvěma vyprodanými koncerty v hale O2 universum a k tomu jedenáctým řadovým albem "Sobě věrnej". Dokazují jím, že nehodlají přešlapovat na místě, naopak se chtějí dál posouvat a vyvíjet alespoň v rámci svého zavedeného, základního mustru.
7/10

Škwor - Sobě věrnej

Skladby: Sobě věrnej, Příkaz zněl jasně, Pocit viny, Až si pro nás přijdou, Svět iluzí, Do tmy, Šťastnej konec, Pravda bolí, Král extrémů, Zapomenutý hříchy, Jízda snů, Jako dřív, Čistej stůl, Život takovej náš
Vydáno: 9.10.2023
Celkový čas: 46:06
Vydavatel: Supraphon
Některé změny byly vynucené, jiné přišly přirozeně. K těm vynuceným patří změna na postu kytaristy - Martina Voláka vystřídal Jan Chudan. Člověk, který se z fanouška kapely stal jejím členem, a ne ledajakým. Prokázal totiž nejen instrumentální zdatnost, ale také skladatelský um, takže se vedle Tomáše Kmece a textaře Petra Hrdličky podílel na tvorbě materiálu, navíc dokáže intonovat a bude platný na koncertech i ve studiu ve sborových vokálech.

Dalším dílčím posunem je i angažování DJ Fluxe, který se značnou částí desky výrazně proscratchoval. Škwor nikdy netajil svou zálibu v míchání tvrdých kytar a elektroniky, nyní do pestré mozaiky přibyl i tento dílek. Co by však byl platný, kdyby chyběly dobré písně?

Celkově vzato síla novinky nedosahuje kvalit skladeb předchůdce "Tváře smutnejch hrdinů", ale ani za ním nijak zásadně nezaostává. Témat, která může sázet do svých řezavých veršů, má frontman Petr Hrdlička stále dostatek. Přibyla k nim ruská agrese na Ukrajině, reflektovaná ve druhém singlu "Příkaz zněl jasně", mimochodem v jedné z nejostřejších pecek alba.

"Člověk už se v tom ztrácí tak jakej to má cíl / tahle hra o krále extrémů / kdo tyhle karty míchá jen zloba a pýcha / místo gest mraky problémů," nadává zpěvák v songu "Král extrémů", který poukazuje na rozbíjení dogmatu dvou lidských pohlaví (sic - chybějící vzdělání v oblasti rozdílů mezi pohlavím a genderem je možné doplnit například v této epizodě podcastu GayGuys - pozn. ed.).

Song "Jako dřív" svou atmosférou a vyzněním připomíná starší "Vlci v koutě", "Zapomenutý hříchy" se zase svým tempem a akustickým zvukem vracejí k "Nejisté přítomnosti". Nejedná se však o žádné sebevykrádání, spíš o určité kapelní know-how. Aby bylo dílo ještě pestřejší, jsou ve třetím singlu "Pocit viny" zřetelně slyšet hodně temné, atmosférické smyčce, které s muzikanty nahrával člen České filharmonie Marek Novák.

Jinak si kapela desku produkovala sama, nahrávala ji v domácích studiích analogově, aby výsledek zněl co nejtvrději, a to se jí podařilo. Škwor, podobně jako jeho rockoví souputníci Harlej s albem "Zatím je to dobrý", letošní studiovkou svoji pozici nevylepšil, ale potvrdil vysokou kvalitu. Zůstává nadále "Sobě věrnej"... a to se dnes také počítá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY