Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné

27.09.2023 11:58 - Milan Menčík | foto: Lenka Hatašová

Petra Bendeho znovu čeká náročný podzim. Absolvuje během něj hned dvě šňůry - k té tradiční vánoční přibyla ještě vystoupení s filharmonií, během nichž zaznějí písně Petra Nováka v úpravě, v jaké je zpracoval právě rodák z Újezdu u Rosic. Ten si s touto myšlenkou pohrával několik let, během nichž se poznal a spřátelil s Novákovým dvorním textařem Ivem Plickou, a navíc k novým verzím skladeb dostal souhlas i od dědičky autorských práv Daniely Jakoubkové.

Petr Bende - Já budu chodit po špičkách
© Supraphon
Jako ochutnávku nyní posílá veřejnosti singl "Já budu chodit po špičkách", který na koncertech zazní spolu se čtrnácti dalšími kousky.

Historii songu přibližuje sám její textař Ivo Plicka: "Je tomu už něco málo přes šedesát let, když jsem jednou brzo ráno zazvonil na dveře Petra Nováka, který ještě ležel v posteli, a položil jsem před něj papír s textem k písni kterou jsem nazval 'Já budu chodit po špičkách'. Petr se na to krátce podíval a pak spokojeně přikývl. 'Tak to si nechám a něco s tím do konce týdne udělám. No, a pak to třeba i nahrajeme.' To, co s tím Petr udělal, je historie a mě jenom mrzí, že on nevidí a neslyší svoji píseň v nové úpravě tak, jak ji udělal Petr Bende. Někomu se to možná nemusí úplně líbit, ale já jsem za sebe i za Petra vděčný a tato nová úprava je pro mě jako pohlazení a vzkříšení k novému životu."

Není to totiž tak, že by Bende původní skladbu jenom pouze suchopárně přezpíval. Své verzi dodal kytarovou linku a za pomoci Lukáše Chromka jí navlékl i relativně vkusný modernější kabátek, který však není diametrálně odlišný od originálu.

V listopadu má Bende naplánováno několik vystoupení s filharmonií, aranžmá pro tohle uskupení napsal Jan Lstibůrek. "Nestavím se k tomu tak, že chci zpívat jako Petr Novák, toho nikdo nenahradí. Zpívám svým výrazem, mám svoji autorskou tvorbu. Moje hlavní motto bylo - smeknout klobouk, být součástí a také být pokorným průvodcem příběhů pro současné publikum a další generace," vysvětluje svůj postoj muzikant.

Nejbližší zastávka je plánována na 1. listopadu v Olomouci s Moravskou filharmonií Olomouc, následovat bude štace 7. listopadu v pražském Divadle Hybernia s Filharmonií Hradec Králové. V druhé polovině listopadu a celý prosinec vyjede Petr Bende po celé ČR na své tradiční Vánoční turné 2023..



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY