Zemřela Yvonne Přenosilová

11.09.2023 18:34 - Jiří V. Matýsek | foto: Alan Pajer

Ve věku šestasedmdesáti let zemřela Yvonne Přenosilová, jeden z nejrozpoznatelnějších hlasů československé populární hudby. Patřila mezi průkopnice domácího rhythm and blues a rock 'n' rollu. Zprávu přinesl Deník, kterému ji potvrdil zpěvaččin kolega z Rádia Svobodná Evropa Radko Kubičko.

Mezi její nejslavnější písně patří "Boty proti lásce" (česky přetextovaný hit Nancy Sinatra "These Boots Are Made for Walkin' "), "Roň slzy" nebo "Sklípek". Díky svému hrubému a syrovému hlasu bývala přirovnávána k americké zpěvačce Brendě Lee, jejíž skladby rovněž zpívala.

Už v šestnácti letech se Přenosilová pokoušela dostat do angažmá v divadle Semafor. V konkurzu neuspěla, její výkon je však navždy zaznamenán ve filmu Miloše Formana "Konkurs". Později si jí všiml skladatel Karel Mareš a s kariérou jí pomohl. Zpívala s kapelou Olympic, stala se členkou nově vzniklé skupiny Apollo, ve které působili například Karel Gott nebo Pavlína Filipovská.

V polovině šedesátých let odehrála dva velmi úspěšné koncerty ve Velké Británii. Tam se objevila též v hudebním pořadu "Ready, Steady, Go!", mimochodem ve stejném dílu jako začínající The Rolling Stones.

Tehdejšímu komunistickému režimu se znelíbila v roce 1968 podpisem petice "Dva tisíce slov", a musela emigrovat. Přes Rakousko se dostala do Anglie a nakonec zakotvila v Západním Německu. Zde se marně pokoušela navázat na pěveckou kariéru, pracovala u British Airways a nakonec působila jako redaktorka rádia Svobodná Evropa v Mnichově. Do Česka se vrátila v polovině devadesátých let.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY